Home
   Wie ►
   Waarom ►
   Waar ►
   Voorbereidingen ►
   Bouwen ►
   Dagboek
   Fotogalerij ►
   Gastenboek
   Te koop ►
   Contact en route
dagboek

Op dit plekje gaan wij een dagboek bij houden. Tennminste: in de praktijk zal het er wel op neer komen dat ik (Dirkje) het dagboek bij ga houden. Eerlijk is eerlijk, ik heb er ook het meeste tijd voor.

En heb je zin om een reactie te geven op onze belevenissen met de bouw van ons "Keep Hope" huis, dan kun je die kwijt in het gastenboek.

Veel plezier bij het lezen,
groetjes,

ook namens Jan, Floris en Karin,

Dirkje


P.s. voor het gemak heb ik de volgorde omgedraaid, dan kun je sneller zien of er wat nieuws bij is geschreven, dus: de eerste dagboek-aantekeningen staan helemaal onderaan, en de laatste steeds bovenaan.

P.p.s. op sommige plaatsen staat er een foto bij, voor nog meer foto's kun je kijken bij de fotogalerij.april 2009, wie heeft er plantenstekjes of afsteek-polletjes?
Zondag zijn we bij Chundra geweest en hebben een hoop plantjes uit de tuin gehaald, een polletje van dit, een uitloper van dat, zelfs een klein berkje wat zichzelf uitgezaaid had, en die Chundra voor me had laten staan tot hij bij mij in de tuin kon. En deze week alles geplant.
uit- / inklappen


maart 2009

Het begint heel langzaam lente te worden, en dan begin ik zin te krijgen om met de tuin te beginnen; plantjes er in zetten en zo. Maar voordat er planten in kunnen moe(s)ten er eerst een heleboel andere dingen gebeuren.

 
uit- / inklappen


februari 2009
Soms geloof ik dat wij de faillietgaande bedrijven er precies uitpikken. Eerst die ellende met de stucadoor, die "ziek" werd, maar al voor een tweede keer failliet bleek te zijn, toen het gehannes met Chris, die op een gegeven moment gewoon "niet meer kwam" terwijl zijn werk nog niet af was.  En nu blijkt het bedrijf waar wij de hottub gekocht hebben, "ineens" hun deuren gesloten te hebben. Zijn wij nou zo naief? Of zijn die bedrijfjes zo oneerlijk? Maar wij hebben wel een probleem nu: een hottub in allemaal stukjes, en een onderdeel wat mist!
uit- / inklappen


januari 2009, het huis aan de Pasteursingel is verkocht!
Geweldig nieuws: net op het eind van het oude jaar hebben Floris en Karin het huis in Rotterdam verkocht. Een hele zorg minder. Want met die economische crisis is het toch wat langzamer in de huizenmarkt. En al die tijd dubbele lasten betalen breekt toch op. We hadden dan ook alle reden om met oud-en nieuw heerlijk feest te vieren. We hadden bedacht om - net als vroeger in Belgie toen we ook zo'n zee van ruimte hadden - weer open huis te houden met oud-en nieuw. En dat is prima geslaagd. Het was heel gezellig. En heerlijk zo veel mensen als er kwijt kunnen in dit grote huis.

 
uit- / inklappen


10 december, de tijd vliegt voorbij

Na mijn vorig bijschrijven is er al weer heel wat gebeurd. Het belangrijkste: Jan is eindelijk met de VUT. Een mooie afscheidsreceptie gehad, en nu heerlijk alle dagen thuis. Het lijkt gewoon nog een beetje vakantie, zegt Jan, lekker pas om 8 uur uit je bed in plaats van half zes,  een beetje rommelen in huis, achterstallige administratie uitzoeken, midden op de dag Top Gear kijken. En natuurlijk ook aan het huis werken, want er moet nog genoeg gedaan worden.

Ook al is er in de weekenden in november ook nog veel gedaan hoor! 
uit- / inklappen


17 oktober, we wonen hier al weer meer dan een maand!

 

En zijn inmiddels al aardig gewend. Het dagelijkse leven loopt soepel. Het bevalt ons allemaal prima om met zijn 5-en bij elkaar te wonen. Het heeft zo zijn voordelen; het is gemakkelijk oppassen, want Lynn kan gewoon in haar eigen bedje slapen. De boodschappen doen we gewoon samen. De grote dingen via Albert internet, de tussendoor dingen halen we, en als iemand dan toch gaat neemt hij/zij gelijk voor de ander mee. En mocht je een keer wat te kort hebben, dan loop je even naar boven (of beneden) want meestal is het daar dan wel. Eten doen we af en toe gezellig samen. En als je een dagje weg bent, en vergeten hebt om de ramen dicht te doen als het gaat regenen, dan wordt dat ook wel weer gedaan door iemand die wel thuis is. Zoals gezegd: voorlopig bevalt het ons prima.

uit- / inklappen


maandag 8 september, zo, eerst even bijschrijven

Ik heb het gewoon te druk gehad om het dagboek bij te schrijven, dus heb ik wat in te halen. Op zaterdag 23 augustus zijn de spullen van Floris en Karin verhuisd. Floris, Jan, Karin, Hugo en Anne zijn gaan inpakken in Rotterdam. Ik bleef op Lynn oppassen, en kreeg gezelschap van Bert en Maria. Bert heeft nog heel veel plinten op de begane grond er in gezet, en dat is fijn, want daar was ik zelf nog niet aan toe gekomen, en de week daarna moesten de kasten er tegen aan gezet worden. Aan het begin van de middag kwamen de verhuistroepen aan met de bus, en zijn we gaan uitpakken. Het meest noodzakelijke is ook gelijk uitgepakt. En de rest is voorlopig maar even in de logeerkamer neergezet.

Want daar was eerst even geen tijd voor, want 's avonds arriveerde de eerste gast al. En zo gaat het de hele week verder. Het wordt steeds drukker, met als hoogtepunt de guild-BBQ op zaterdag. Een drukke week voor Floris en Karin. Maar wel gezellig met al die internationale gasten van de guild-meeting.

Jan en ik zijn de laatste week van augustus verhuisd. We pakken steeds wat in, en als er een kast leeg is, verhuizen we die. Voor de zware sjouwklussen konden we altijd wel een beroep doen op een paar guildies. Dat is wel prettig, want lichte kastjes red ik wel met Jan samen, maar zware kasten, en dingen zoals een wasmachine, nee, dat red ik niet. We schoten alleen niet zo erg op met verhuizen omdat er steeds andere dingen tussendoor moeten gebeuren. Maandag kwam Henk, de servicemonteur, de raamdorpels er in hangen, en dan moet je daar af en toe ook even bij kijken. Woensdag is er een monteur van Sauna en Wellness de hele dag bezig om de sauna neer te zetten. En er waren nog steeds lekkage problemen. De leiding van de radiator in de toilet op de 1e verdieping bleek niet goed dicht te zijn, en het water kwam door de muur van het trapgat. Dus de loodgieter kwam langs om het op te lossen. Weer een dag later is er lekkage vanuit de keuken van Karin, zo naar beneden in onze keuken. De overloop van de heetwaterboiler in het goosteenkastje blijkt niet op de juiste manier bevestigd volgens de loodgieter, die er op dat moment was om de lekkage aan de radiator op te lossen, en even keek, en een noodoplossing er in zette. Maar het kwam ook omdat de naad tussen het gootsteenblad en de muur niet dichtgekit was. Dus bellen we de keukenmonteur, of hij wil komen om het op te lossen. Halverwege de week gaat ook de douche boven lekkage geven. Er komt een natte plek op de muur boven de trap. We halen de douchekolom er af, doen de hoekstopkraantjes er opnieuw er op, met wit band er tussen. Ok, dat is weer opgelost. Maar later in de week drupt het water uit het plafond van de slaapkamer, die beneden de douche ligt. Oei, dit is erger. Maar waar komt het door? We controleren alles om dingen uit te sluiten. Nog eens naar de kraantjes van de douchekolom kijken. Nee, dat is het niet. De afvoer alleen belasten. Nee, dat is het niet. En dat met veel gasten in huis, we kunnen moeilijk zeggen: je kan niet meer douchen! We laten er gewoon maar een paar teiltjes onder staan. Het plafond moet nu toch al opnieuw gewit worden, dat kan niet nog erger worden.

Dus slapen wij de eerste nacht (donderdagavond) in ons nieuwe huis op de bank in de kamer. Want het bed durven we nog niet neer te zetten. We moesten wel op Keep Hope gaan slapen, want we hadden inmiddels in de loop van de week al zoveel spullen verhuisd dat het niet meer werkte om nog in de Doyenneperenlaan te gaan slapen.

Vrijdag, als blijkt dat het niet harder gaat druppen, durven we ons bed wel neer te zetten. Maar er was nog wel veel te doen op de laatste zaterdag voor 1 september. Gelukkig kregen we hulp van Anneke en Roel, om de laatste spullen te verhuizen, en het huis leeg en schoon te maken. De vloerbedekking pakken we er zo uit, er blijven geen lijmresten zitten, dus daar hebben we mazzel mee. Tegen 4 uur is alles leeg en schoon. We gaan naar de Kokardebloemlaan, drinken nog een kopje koffie, waarna Roel en Anneke weer naar Dordrecht gaan, wij even gaan douchen en opfrissen en aanschuiven bij de BBQ. Dat was wel heel fijn deze week. We hoefden ons niet druk te maken om boodschappen doen en eten koken, we konden voor de maaltijden zo aanschuiven bij onze bovenburen. Wat bovendien ook nog heel gezellig was ook.

Zondag hielden we een dagje rust, en gingen we een GPS rit van de 4x4 Veluwe rijden, met Richard en Constantijn. Lekker even met wat anders bezig. Want maandag zijn we weer hard verder gaan werken. De hele begane grond (ons huis dus) stond nog vol met onuitgepate dozen, we waren al heel blij dat alles verhuisd was op tijd.

En nu de meeste gasten weer weg waren, keken we verder naar de lekkage.  We snijden het kit er uit, en kitten de naad tussen de tegelwand en de vloer nog eens wat dikker en beter. Nee, dat is het ook niet. Tja, dan is er maar een mogelijkheid over: de grindvloer. Dan moet Invedra maar komen. En tot die tijd moeten ze boven maar in bad in plaats van onder de douche. Beneden douchen is ook geen optie, want ik heb beneden alleen nog maar een nooddouche: een handdouche en met plastic afgeplakte muren. Dus alleen geschikt voor een snelle douche van Jan en mij, en niet voor nog heel veel andere mensen.

De rest van de week houden we ons bezig met dozen uitpakken en kleine klusjes, zoals gordijnen ophangen. Het begint steeds meer op een "huis" te lijken. Gelukkig hoefde Karin niet naar de excursieweek, die kan op een ander tijdstip, fijn, want na die twee hectische weken van verhuizen en guildies gasten had ze daar eigenlijk niet echt fut voor.

En nu is het maandag, en is Karin voor het eerst naar haar stage. En heb ik de oppas op Lynn, en tussendoor even tijd om het dagboek bij te schrijven.

zaterdag 23 augustus, druk, druk, druk

Het is nu even heel hectisch. Afgelopen week heeft de loodgieter de verwarmingsketels opgehangen en aangesloten, maar toen bleek er lekkage te zijn. We zagen zo, net als je wel eens in tekenfilms ziet, een lijn over de vloer komen van nattigheid. En op de plek zelf kwam het naar boven uit de vloer, en in de gang beneden kwam het water naar beneden lopen. Nou, dat was even schrikken hoor. Gauw de aanvoer dicht, en op de 1e verdieping beneden de verwarming aftappen. Tja, en dan maar zoeken waar het lek zit! Dus de vloer openbikken. Achteraf nog maar goed dat het op de zolder was, want als het op de 1e verdieping was gebeurd, dan had de grindvloer opengemoeten. Nu is de loodgieter daar wel voor verzekerd, maar het zou wel een hoop ellende zijn geweest.

Maar goed, het lek was snel gevonden, een t-stuk in de vloer op de zolderoverloop bleek lek. Misschien al van de fabriek af, dat wil hij nog wel eens even goed uitzoeken. Maar een nieuw had hij niet bij zich, dus de kranen dicht, en de volgende dag er mee verder. Nog wat meer breekwerk, leidingen doorknippen, en nieuwe stukken ertussen. Lastig werken, want het zit allemaal al vast in de vloer natuurlijk. Maar het lukt. En dan kan de CV weer aan. Warm water om te douchen en te badderen, heerlijk hoor. Maar de volgende dag bleek er nog lekkage vanuit de wc op de 1e verdieping: een hele natte plek in de trapgatmuur. Dat was alleen een aansluiting gelukkig. Ook dat wordt weer door de loodgieter hersteld, maar pas op donderdagavond. Alles op het laatste nippertje in orde! Ik snap wel dat hij het druk heeft natuurlijk, maar ik vind het toch wel eens vervelend dat alles zo op het laatst moet.

Maar goed, donderdagnacht gingen Floris, Karin en Lynn voor het eerst op Keep Hope slapen, en ze konden nog lekker badderen voor ze in bed gingen. Ze slapen niet best, de eerste nacht in het nieuwe huis, Lynn is wel 3 x wakker geweest 's nachts, en vrijdag is ze de hele dag nog van slag. Veel huilen, en niet willen drinken. Tja, het is wel vreklaarbaar, het is gewoon de drukte van de verhuizing en onrustige ouders, dat gaat allemaal wel weer over. Maar het vergt wel veel tijd en geduld, want ze vraagt nu juist heel veel aandacht en troost.

Dus blijft Karin op vrijdag maar thuis met Lynn en gaan Floris en ik, met hulp van Anneke, inpakken in Rotterdam. We werken lekker vlot en slagen er in, op een kast na, alles alvast in te pakken. Dat scheelt vandaag weer veel tijd. Want vandaag gaan Floris en Karin met een gehuurd busje de rest van de spullen ophalen in Rotterdam. En dan alles weer uitpakken. En dat wordt nog erg lastig, want ze hebben een kastenprobleem: in Rotterdam hadden ze veel ingebouwde kasten, en hier helemaal niet. Dus zoeken we nog een paar kasten via "gratis af te halen.nl" . Dat gaat ook nog wel lukken hoor.

Nou, en nu ga ik snel stoppen, want ik moet gaan oppassen op Lynn vandaag en voor de hap en de snap zorgen, terwijl anderen gaan sjouwen.  Er is gelukkig wel weer een aantal mensen die vandaag komen helpen, want het wordt weer een zware dag vandaag.

18 augustus, spannend hoor, deze week gaan Floris, Karin en Lynn verhuizen, en wij volgende week!

De laatste twee weken is Jan weer aan het werk in Den Haag. Dus nu gaat het niet zo hard meer. Ik ben er nog wel regelmatig overdag omdat er dingen gebracht worden. En dan rommel ik wat: wat verven, wat schoonmaken, wat opruimen, er is nog genoeg te doen. En natuuurlijk 's avonds en in de weekenden is er nog wel van alles gebeurd. Roel is nog een dagje wezen helpen, samen met Kelly, die me heeft meegeholpen de tegels te poetsen. Ruud en Jan hebben samen het traphek boven in elkaar gezet, en het is een mooi traphek geworden. De trap is helemaal gelakt, de badkamer en het toilet op de 1e verdieping zijn helemaal klaar. Beneden moet nog, dat komt omdat er eerst verkeerde inbouwkranen geleverd waren. En als deze week de kranen komen, moeten we weer even wachten met tegelen tot Peter weer terug is van vakantie. Dat wordt dus pas in september. Maar goed, desnoods douchen we eerst maar boven. Ik heb me bezig gehouden met de plinten, afmeten en plakken met montagekit lukt me best, alleen voor het zagen heeft Jan wel geholpen, dat kan ik niet zo goed.

Bijna alle stopcontacten zijn klaar, iedere keer een paar, Karin, Jan, Floris, Wout, Roel, allemaal hebben ze er wel een aantal gedaan. De netwerkaansluitingen zijn aangesloten, het patchpanel in de meterkast zit er in, daar heeft Floris zich met eindeloos geduld mee bezig gehouden, want dat is een precies werkje hoor!  Joshua heeft de CAI aansluitingen gedaan. Riet heeft de keukens schoongemaakt. Jan Willem heeft het tijdelijke tegelpaadje naar de voordeur even wat beter neergelegd, zodat mensen er straks met het verhuizen niet over struikelen. Frank heeft met mij samen vanmorgen nog een vrachtje grond gehaald voor naast het paadje. Waarbij we helemaal natgeregend zijn.....

Dus er is weer, met hulp van veel mensen veel werk verzet. Heerlijk hoor.

De loodgieter is aan het werk geweest met de radiatoren, die zitten er nu allemaal in op de 1e verdieping. De zolder doen we later pas, want de wanden moeten eerst nog gedaan worden natuurlijk. Alleen de verwarmingsketels moeten nog opgehangen worden. Ook die waren verkeerd geleverd. Dat moet nu deze week nog gedaan worden, we hopen maar dat het lukt voor donderdag, want dan trekken Floris, Karin en Lynn in hun gedeelte van het huis. En als er dan nog geen heet water is, is dat toch wel heel vervelend, zo niet, rampzalig! Maar Chris doet zijn gloeiende best, zegt hij steeds maar, en dan moeten we er maar vertrouwen in hebben dat het goedkomt. Keep Hope dus maar weer!

En eigenlijk zijn we al langzaam bezig met verhuizen, iedere keer als we er heen gaan, nemen we wat ingepakte spullen mee. Die ik dan direct ook uitpak, de grote boekenkast is al weer bijna helemaal vol. Karin heeft via marktplaats.nl nog een grote bank voor in de woonkamer geregeld, en een bureau en een boekenkast. Dat staat er ook allemaal al. En ook hun boekenkast is al weer bijna helemaal vol met boeken die al meegenomen zijn uit de Pasteursingel. Nu van de week de rest nog. Zaterdag gaan ze echt over. Ze hebben een busje gehuurd, en al wat vrienden gevraagd om te helpen. Maar veel zijn op vakantie geloof ik, dus komen we nog wel wat (man)kracht te kort. Dus als er nog mensen zijn die zaterdag willen komen helpen: graag!

2 augustus, stt Lynn slaapt, dus heb ik even tijd om een dagboek post te maken

We zijn vandaag met zijn vijven aan het werk, Jan, ik, Richard, Floris en Karin. Vanmorgen was Lynn gewoon mee op de bouw, zoals zo vaak, dan ligt ze lekker in de box te pruttelen, of krijgt even een flesje van iemand. Maar na de lunch op de Doyenneperenlaan bedacht ik dat ze wel even samen met "oma" een slaapje kon doen boven in het grote bed. En dat ik dan daarna met Lynn in de wandelwagen weer naar de bouw zou wandelen. De rest ging direct na de lunch al met de auto.

uit- / inklappen


27 juli, het begint een aangekleed huis te worden
Het gaat nu hard: afgelopen week is de keukenmonteur bezig geweest de keukens neer te zetten, het is nog niet helemaal af, maar we kunnen al wel zien, hoe mooi het wordt. De kleuren van de keuken passen mooi bij wat we al hadden uitgekozen voor de vloeren en de wanden. We hebben onze kleuren goed gekozen. En de keukens zijn mooi, ruim en praktisch. We zijn er erg blij mee. En iedere keer als ik er dan ben, en rondkijk, krijg ik zo'n blij gevoel: het wordt echt mooi, en hier gaan wij straks wonen!


uit- / inklappen


12 juli 2008, de grindvloer zit er in, en het is mooi

We hebben een hele drukke tijd achter de rug, want er moest in een korte tijd heel veel gebeuren. Maar we hebben gelukkig heel veel hulp gehad! Dat was echt fijn. Want niet alleen dat je met een hoop mensen nou eenmaal meer werk verzet, het is nog gezelliger ook. Dus alle muren waren net op tijd voordat de vloer gelegd zou worden geverfd, zelfs de muren van de badkamer beneden, die pas later gestuct zijn.

uit- / inklappen


29 juni, eerlijk is eerlijk, het is een hoop werk, maar Eef heeft gelijk, het wordt mooi.

De stucadoors, Eef en Rinus zijn gisteren en vandaag weer aan het messen en pleisteren geweest. Nu is alles behalve de badkamer op de begane grond gedaan. Alles is wit, en het lijkt nu nog ruimer! De studeerkamer beneden, die ze vorige week gestuct hadden, en wij van de week geschuurd, voorgestroken en een keer gesausd, heeft Eef nu ook nagelopen. Hij heeft daar speciaal spul voor, kant en klaar in een emmertje, een soort boter lijkt het wel, maar dan wit. Dat mengt hij met een beetje muurverf in de juiste kleur en dan smeert hij alle plekjes na. En ik moet eerlijk zeggen, dan wordt het ook wel mooi glad. Het is alleen wel heel moeilijk om op zo'n kale muur alle plekjes te ontdekken. Ik heb nog met hem meegekeken, maar als je een tijdje staat te kijken naar waar de plekjes zitten, dan ga je vlekken zien die er niet zijn, dan krijg je letterlijk sterretjes voor je ogen. EIgenlijk moet je dan even wachten, eerst wat anders gaan doen, en dan nog eens kijken. Maar daar hadden ze nu geen tijd meer voor, het was al half vier, en ze waren al van vanmorgen 7 uur hier! Dan is het echt mooi geweest. Maar hij heeft het emmertje met spul hiergelaten, dus als we morgen nog meer plekjes zien kunnen we ze zelf even bijwerken. Morgen kunnen we toch nog niet beginnen met het schuren en voorstrijken van de muren die ze dit weekend gedaan hebben, dat moet twee dagen drogen. Dus daar kunnen we pas dinsdag mee beginnen.

Nou moet alleen de badkamer nog, en Eef heeft beloofd daar donderdagavond voor langs te komen. Alleen de douchecabine, die kan nog niet, want de kranen zijn er niet. Chris had die besteld bij Plieger, maar ze hebben de verkeerde gestuurd. Dus die moeten opnieuw geleverd worden, en dat duurt nog wel even. In het ergste geval moeten Jan en ik straks boven bij Karin en Floris gaan douchen....

26 juni, ik heb het idee dat we nu werk voor niks aan het doen zijn
Want als we de muren die nu gestuct zijn goed bekijken zitten er nog zoveel plekjes op, dat ik bang ben dat het straks geen 2 x maar 3 x sausen wordt. En we doen echt wat de stucadoor gezegd heeft: we schuren het echt goed, maar er zitten zoveel oneffenheden in, zoals kleine strepen en gaten die een millimeter of meer dik zijn, en die krijg je niet weg geschuurd, of je moet er 1 mm af gaan schuren, en dat kan toch niet de bedoeling zijn! Dus er blijft nog zoveel zitten, dat ik bang ben dat het nalopen erop neer gaat komen, dat hele stukken gesausde wand weer onder de pleister verdwijnen, en dan doen we het werk wat we nu doen aan het primen en sausen toch helemaal voor niks? En bovendien zijn er ook nog wanden met een soort gegolfd effect, als je je hand er over heen laat glijden, dan voel je hem gewoon op en neer gaan. De toppen van de golven zijn gewoon nog betonmuur, dus dat kan je ook niet wegschuren. De ruimte ertussen had volgens mij gewoon dikker opgevuld moeten worden. Dat moet dan straks alsnog lijkt mij, en ook daar verdwijnt de muurverf dus weer helemaal onder het pleister. Ik heb ook helemaal geen plezier in het werk dat we nu doen, het staat me gewoon tegen! Want werken is best, maar het moet wel zinnig zijn.

Maar we hebben ook het gevoel dat we geen keus hebben hierin. Want als we het nu niet doen, en de stucadoors komen zaterdag weer, dan zeggen ze: ja, je hebt niet gedaan wat wij gezegd hebben, dus zo kunnen wij niet verder. En dan gaat het nog meer tijd kosten, tijd die we niet hebben! Dus schuren we maar, en primen we maar, en sauzen we maar. En we zien dan wel hoe het zich gaat oplossen. We moeten er blijkbaar gewoon vertrouwen in hebben dat de stucadoors vaklui zijn die weten wat ze doen.

Gelukkig krijgen we volgende week wel heel veel hulp van vrienden en familie die allemaal bereid zijn om te komen helpen bij het verven. Dat doet wel goed, te weten dat er zoveel mensen voor je klaar staan als het nodig is. Een dikke dankjewel alvast!

24 juni, we hebben nu een definitieve stroom en gas-aansluiting.
Eneco kwam vandaag de definitieve stroommeter plaatsen, maar de man die het komt doen constateert dat de bouwstroomgroepenkast nog in de meterkast hangt. En dan mag hij het niet aansluiten. Dat mag hij pas als de nieuwe groepenkast er hangt. Die hadden we net een paar dagen binnen, maar was nog niet opgehangen. Dat mocht Jan niet van mij, omdat hij dan onder spanning zou moeten werken, en dat vind ik eng. Daar zou dus een electricien voor komen. Maar dat moest nog gebeuren.

We overleggen even met de man van de Eneco, een schappelijk persoon. Als hij nu de stroom er even afzet (dat mogen alleen mensen die het loodzegeltje mogen vervangen), dan kan Jan nu zelf wel de groepenkast vervangen. Dat is even een kwartiertje werk. Hij sputtert even tegen, maar als hij hoort dat Jan de juiste opleiding gehad heeft, zegt hij: okee. Hij krijgt van mij een kopje koffie om het kwartiertje wachten te overbruggen. Beter nu even een kwartiertje wachten, dan later weer terug moeten komen. Jan haalt de oude groepenkast er af, en hangt de nieuwe op. En daarna sloot de man van de Eneco de definitieve meter aan. En ook de gasmeter wordt netjes opgehangen. Maar met nog wel een zegeltje op de meter, want de gasinstallatie achter de meter is nog niet in orde, dat moet de loofgieter nog afwerken. Maar langzaam begint het wat te worden.


23 juni, het wordt errug krap met het sauzen!

Na de laatste dagboekmelding is er weer een heleboel geregeld. De vloer kon gelukkig nog wel wat uitgesteld worden. Maar ook niet zo lang, want dan hebben ze vakantie. Ze komen nu op de 10e en 11e juli de grindvloer erin leggen. Ook de komst van de keuken is uitgesteld naar week 30 (de week van de 21e juli). En Peter, die ons komt helpen met de badkamers kon gelukkig ook twee weekjes later nog komen. Nog net voor hij op vakantie gaat. Het kan allemaal net!
uit- / inklappen


11 juni, tot nu toe ging het goed met de planning, maar nu lopen we toch uit

Want eindelijk hebben we dan toch wat van de stucadoor gehoord. Alleen is het geen goed nieuws. Hij is onverwacht opgenomen in het ziekenhuis, en moet geopereerd worden. Dus komt er even helemaal niets van stucen.

We hebben wel een andere stucadoor gevonden, (wat nog genoeg moeite kostte, want ze hebben het allemaal barstens druk) maar die kan natuurlijk niet direct beginnen. Pas volgende week. En nu had ik wel een beetje extra ruimte in de planning ingebouwd voordat de grindvloer gelegd moet worden, maar geen 4 weken, wat het nu uiteindelijk wordt. Dus moet alles 2 weken uitgesteld worden: de grindvloer, en het plaatsen van de keuken, en het betegelen van de badkamer. Het is net een sneeuwbaleffect, want het een moet volgen op het ander. Hopelijk kan het allemaal uitgesteld worden wat de leveranciers betreft. Dus daar ga ik maar eens snel achteraan bellen!


En ik had ook nog maar eens naar Allure gebeld, want er zijn nog steeds dingen die van Allure uit geregeld moeten worden. Zo moet er nog een hoekprofiel opgezet worden. Want toen Henk, de servicemonteur een paar weken geleden kwam om die er op te zetten nadat de verf eindelijk binnen was, bleek er eentje verkeerd afgezaagd te zijn. Die moet dus weer opnieuw besteld worden. Inmiddels is die wel binnen, en heeft Jan hem ondertussen geverfd klaar liggen voor als Henk nog eens komt om hem er op te zetten. Alleen wacht Henk totdat ook de raamdorpels gevoegd kunnen worden, anders moet hij twee keer komen. En die raamdorpels dat gaat nog wel weer even duren. Want inmiddels is Geert samen met de man van Hercules beton wezen kijken, en hebben ze vastgesteld wat ik ze al verteld had: de reparatie is niet voldoende, het is nog steeds niet acceptabel. En nu gaan ze alsnog nieuwe bestellen. Maar dat zal nog wel weer even duren voor die er zijn. Toen Geert er was, heeft hij ook nog eens naar de wandcontactdoos voor de bediening van de screen in de keuken gekeken. Die was er al drie keer opnieuw ingezet, maar zat nog steeds scheef, en bovendien kregen we er geen trekdraad doorheen! Hij heeft zelf de hamer en beitel ter hand genomen, en is aan het hakken gegaan. Samen met Jan is hij net zolang bezig geweest, totdat de trekveer er door kon. Nu zit de doos er eindelijk (redelijk) recht in. Nu nog wachten tot De Vries nog een keer komt voor de rubbers van de draairamen en openslaande tuindeuren, want daar zitten bubbels in, en die moeten waarschijnlijk vervangen worden. Geert heeft beloofd dat hij hen zal bellen, zodat ze een afspraak maken, maar voorlopig wachten we daar nu ook al weer meer dan een maand op!

5 juni, eigenlijk had de stucadoor al aan het werk moeten zijn, maar hij is nog ergens anders bezig
Dat meldde hij zaterdag. Aan de ene kant is dat vervelend, want het houdt in dat we straks minder tijd hebben om alle wanden in de muurverf te krijgen voor de grindvloer komt, aan de andere kant geeft het ons nog even wat meer tijd om de badkamer beneden in orde te krijgen. Want we hebben besloten om die toch niet te betegelen, maar met watervaste schrobbare muurverf af te werken (ik heb zo'n hekel aan tegels, met name aan de voegen tussen de tegels....)

En dat houdt in dat de wanden nu toch gestuct moet worden. Maar om te kunnen stucen moesten wel alle plaatsen waar de kranen komen netjes afgewerkt zijn en het muurtje voor de douche moest er in staan. Dus daar zijn we de laatste week heel hard mee bezig geweest. Jan heeft een mooi muurtje gemaakt, de onderste helft (1 meter hoog) van y-tong gipsblokken en de bovenste helft van glasblokken. Karin vindt het maar "ouderwets" en wil zo'n muurtje niet in haar badkamer. Maar wij vinden het mooi en daar gaat het om, want het is onze badkamer. En boven maken we straks wel een muurtje zonder glasblokken. We hebben alleen een klein foutje gemaakt, we hebben een rand van 15 cm tegen de buitenmuur ook van y-tong blokken gemaakt, en dan pas met de glasblokken begonnen. En dat had achteraf 20 cm moeten zijn, want alle inbouw-wc's hebben 20 cm bij ca. 1,20 meter hoog voor de spoelbak nodig, dus nu komt er precies een hoekje van 5 x 20 cm van de inbouwspoelbak voor de glasblokken te staan. Dat is niet mooi natuurlijk. Dus nu zijn we naarstig op zoek naar een inbouwspoelbak van maar 1 meter hoog! Iemand een tip?

In ieder geval: afgelopen maandag was alles netjes klaar, ook alle gaten en grote oneffenheden in de muren zijn inmiddels dichtgesmeerd, alleen de inbouwdelen van de kranen moeten er nog in. Maar die hebben we ook van de week uitgezocht en die zijn inmiddels besteld en die komt de loodgieter er begin volgende week inzetten (het zijn lastige inbouwkranen, en dat laten we maar liever door de loodgieter doen), en de stucadoor gaat toch boven beginnen, dus tegen de tijd dat de stucadoor aan de badkamer toe is, is dat ook klaar.

Dus wat ons betreft kan de stucadoor nu komen, alleen hebben we na het laatste mailtje zaterdag niets meer gehoord. En hij neemt ook zijn telefoon niet aan. Maar we hebben vertrouwen in de mensen, hij zal het wel even heel erg druk hebben ......

Als hij nu morgen maar komt, en anders uiterlijk maandag, anders wordt het wel erg kort voor het verven straks! We krijgen gelukkig wel hulp bij het verven, de WOW-maatjes van Karin en Floris komen een hele zaterdag helpen. En Frank komt een dagje verven, en Richard, en misschien melden zich nog meer mensen spontaan aan voor een dagje verven. Iedereen is welkom hoor!

24 mei, weer schoonmaken wat de spackers op de vloer gespetterd hebben
Vroeger zei mijn moeder altijd: ruim je rotzooi achter je gat op! Nou, dat hadden de stucadoors ook wel eens even mogen doen. Overal zitten grote klodders pleister op de vloer. En dat moest er allemaal weer af voor ze straks de grindvloer komen leggen. Dus zijn we, met hulp van Wout en Riet, die een middagje kwamen helpen aan de slag gegaan. Floris en Karin waren er ook (met Lynn) en het was, met zoveel handen om het werk te doen, ook wel weer snel gebeurd. Voor Lynn hadden we een box neergezet, waar ze rustig temidden van alle tumult lag te slapen tot ze haar flesje wilde. Helemaal geen probleem om dat kleine pukkie mee te nemen op de bouw.21 mei, na een weekje vakantie weer hard aan het werk

Zo, het was lekker om een mid-weekje weg te zijn, Terschelling is een prachtig eiland, en we hebben even lekker uitgewaaid. Maar toen we terugkwamen vrijdag moesten we zaterdag wel direct weer hard aan het werk.
uit- / inklappen


7 mei, weer een mijlpaal: de smeervloer zit er in!

In een dag tijd gooien ze er een smeervloer in, vlot hoor. Vanmorgen om half zeven kwamen ze aanrijden met een grote vrachtwagen waar alles in zat, zand, cement, de mengapparatuur, en wat er allemaal verder nog nodig is. Ze sluiten een waterslang aan op ons kraantje, en kunnen dan gaan mengen.

Eerst voorbereiden: wat cement op de vloer strooien, water er over heen. Ze leggen de slang uit, zetten een driepoot neer, waar de slang in hangt, en dan kunnen ze beginnen. In de vrachtwagen wordt inmiddels zand, cement en water gemengd, dat komt door de slang, valt op een hoopje, en met de schop verspreiden ze het netjes over de vloer. Met een lat met een waterpas erin, vlakken ze het af, en tenslotte gaan ze er met een grote ronde draaiende schijf overheen om het helemaal vlak en strak te maken (vlinderen noemen ze dat).

Het gaat best snel, en om 3 uur zijn ze al klaar.

Een plekje is niet goed. In de keuken op de 1e verdieping: daar lagen twee buizen voor de bekabeling te hoog, en die zitten nog net een beetje hoger dan de vloer. Maar volgens Jan komt dat bij het leggen van de grindvloer nog wel weer in orde.

En nu de vloer toch moet drogen, gaan wij even lekker een midweekje op vakantie. Even pauze. De foto's van de smeervloer houden jullie nog van me te goed, die zet ik er ook pas na de vakantie op.

6 mei 2008, de vloerverwarming is gelegd.

De laatste dagen hard gewerkt om alles klaar te hebben voor de smeervloer. Zaterdag zijn de laatste electrakabels door de buizen getrokken, maandag en dinsdag de vloerverwarming neergelegd. Eerst wordt er een metalen rasterwerk neergelegd. Dan worden daar de slangen in lussen op neergelegd en overal op het rooster vastgemaakt met kleine ijzeren draadjes. Iedere kamer heeft zo zijn eigen lussenpatroon, en van iedere kamer loopt een slang naar de verdeelunit in de garage, zodat we straks iedere ruimte op een eigen temperatuur kunnen houden. Want een slaapkamer wil je kouder dan een woonkamer, en de badkamer moet nog weer warmer. Dat gaat zo prima lukken.


uit- / inklappen


2 mei, vandaag niet op de bouw geweest, maar Oma geworden, Lynn is vandaag geboren!

En dat is natuurlijk veel belangrijker dan wat er ook op de bouw gebeurd. Als moeder bij de geboorte van je kleinkind aanwezig zijn, en samen met Floris, Karin ondersteunen bij de bevalling, is een geweldige ervaring. Het is allemaal prima verlopen, en om 16.20 uur kwam er een gezond klein meisje ter wereld. Ze heet Jocelyn Wilhelmina Kraak en woog 2930 gram bij de geboorte. En is het mooiste babytje van de wereld!
Voor meer foto's kun je bij tabje "wie" kijken

En dat ze ondertussen op de bouw de vloerverwarmingsbuizen hebben gelegd vandaag, nou dat zie ik dan - helaas - later wel op de foto's. Maar ook dat is volgens Jan allemaal prima verlopen.

1 mei, nog even hard werken voor morgen de vloerverwarming er in kan

Want er moet toch nog wel veel gebeuren, de laatste datakabels moeten er in, die naar de zolder. En daarvoor moet Jan eerst nog een aantal buizen leggen, want de bos buizen van de zolder vandaan eindigde nog in de toilet op de 1e verdieping, en moest nog verder naar de meterkast. Hij is daar woensdag de hele dag nog mee bezig, terwijl Floris en ik opruimen en vegen, want de vloer van de 1e verdieping moet vrijdag leeg zijn, want dan komt de vloerverwarming erin. Tussendoor onderbreken Floris en ik de werkzaamheden even als Jan weer een buis af heeft om eerst de trekveer en dan de kabels er door te trekken. Gaat prima zo. Donderdag maken Jan en ik de klus af. Jan legt het laatste stukje van de laatste buizen van de keuken B.G. naar de meterkast (voor de vaatwasser onder andere). Ik vul de centraaldozen op met wat isolatiemateriaal. We sjouwen nog wat zware gipsplaten naar de garage, brengen alvast de platen voor de kniesschotten naar zolder (Floris had ze allemaal al bij het trapgat gezet) want ook de 1e verdieping en de zolder moeten straks leeg, want woensdag komt de smeervloer er in. Maar het lukt allemaal op tijd. Leeg en aangeveegd ligt de vloer te wachten op zijn dekje van buizen morgen.

28 april, weer gaat de straat open

Dit keer voor de KPN, die de leidingen komen aansluiten. Op twee plaatsen moeten ze graven, in de Boterbloemsingel, waar een hoofdverdeelpunt (of zoiets) ligt, en aan de overkant van de straat op de Kokardebloemlaan voor de aftakking naar onze woning. En uiteindelijk steken ze dan de draad door in de kast, en kan de aansluiting gemaakt worden. We hebben de mogelijkheid voor vaste telefoon en internet, nu nog een afspraak met een provider maken, met alle aansluitellende van dien. Want we hebben op de Doyenneperenlaan ook zo'n twee maanden moeten wachten voor de aansluiting functioneerde. Maar we hebben niet zo veel keus, Orange is eigenlijk de enige die een acceptabele breedband aanbiedt in de Rietvelden. Dus we zien wel hoe lang dat gaat duren straks, in ieder geval: de verbinding ligt er.

26 april, kabels trekken.

Jan ging vandaag aan de slag met de netwerkkabels en de coax-kabels voor de televisie, dat is geen werk om alleen te doen, dus heb ik hem geassisteerd. Nou, dat is hard werken hoor!

uit- / inklappen


24 april, De Vries Kozijnen komt langs met een paar nieuwe ramen.

Dat was nog een van de herstelpunten, want er waren namelijk een paar ramen met krassen, en een met een barst, en die moesten nog vervangen worden. Maar het gaat toch allemaal weer wat raar.


23 april, de definitieve aansluiting is dan tenslotte toch nog aangelegd

Gisteren belde meneer Smit van de BAM: "of we woensdag op de Kokardebloemlaan kunnen zijn? Want dan komen ze de definitieve aansluiting in orde maken."  "Maar," vraag ik hem, "nu bent u niet eerst langs geweest om te kijken of het echt in orde is" (Dat had hij namelijk afgesproken). "Nee, die gok neem ik wel" zegt hij.

Dus om half acht vanmorgen zijn we op de bouw, en daar staan ze al te wachten.
uit- / inklappen


23 april, hondenpoep op ons erf, dat is natuurlijk niet netjes!

Ik schep het eerst maar even weg, want met al dat werk vandaag, stap ik er straks nog in, en dat is helemaal vies.
Maar beste hondenbezitters uit de buurt, alstublieft voortaan de hond even aan de andere kant in het gras langs het water laten lopen, want ons erf is natuurlijk geen hondenuitlaatplaats.

17 april, hehe, ik ben eindelijk weer bij met de website.

Dat heeft wel weer even geduurd, want ik had het de laatste maanden zo druk met van alles. Maar ik ga nu echt weer proberen, om hem up-to-date te houden hoor! Dat is voor de mensen die het allemaal met belangstelling volgen wel prettig.

En wij gaan gewoon lekker door met werken. Jan heeft het prima naar zijn zin, zo lekker op de bouw bezig zijn, en hij verzet veel werk. Zelf kan ik niet zo veel doen met dat lastige lijf van mij, maar nu alles op de Pasteursingel netjes in orde is voor de verkoop van het huis, hoop ik ook wat meer tijd te hebben om lekker op Keep Hope bezig te zijn. En Floris komt op de zaterdagen ook wel helpen, ook al heeft hij meer verstand van computers dan van timmeren en verven.... En Karin, tja, die had heel graag lekker willen mee-werken aan het huis, maar dat is wat lastig met een dikke buik. En behalve wij vieren als vaste bewoners, komen anderen ook af en toe een handje toesteken. Wij vinden dat erg fijn en ook best gezellig als er mensen komen helpen.

Dus als je zin hebt op een vrije (zater)dag om een handje te komen helpen: vooral doen, wij zijn er blij mee, want er moet genoeg gebeuren!

16 april, Allure heeft eindelijk de meterkast in orde gemaakt.

Na een tijdje oponthoud (de bestelling van de pijp was een beetje kwijtgeraakt, meldde Geert me vorige week), is maandag eindelijk de pijp gebracht op de bouw. Dat hadden we direct weer aan Geert gemeld, en dinsdag belde hij dat Andre van de R.T.W. die middag wel tijd had om langs te komen. En die heeft het weer netjes in orde gemaakt.

Jan heeft er vandaag de betimmering achter gemaakt, en ik heb meneer Smit van de BAM gebeld, en die heeft me beloofd dat hij een dezer dagen even komt kijken of het nu echt goed is. Daarna zal hij dan volgende week inplannen om de definitieve stroomaansluiting aan te komen leggen. Inmiddels zijn ook de problemen met de Casema opgelost, dus kan alles in een keer aangesloten worden. Nou, ik ben benieuwd of het nu echt helemaal in orde komt, want op de een of andere manier is het hele gebeuren met die aansluitingen wel een lastige toestand om goed geregeld te krijgen.....!


14 april, samen met de man van het waterschap gekeken naar de wensen voor de achtertuin.

Vandaag kwam de heer Oldenziel van het waterschap langs. Ik had hem al een paar keer aan de telefoon gehad, want we willen graag een beschoeiing achter het huis langs het water, met daarop wilgen die een vlechtscherm vormen als afscheiding voor de "sauna-tuin".
uit- / inklappen


11 april, Jan heeft nu 3 maanden vrij, heerlijk hoor!

Jan heeft al jaren verlof gespaard (40 uur werken en 36 uur contract). Eigenlijk was het altijd de bedoeling om die voorafgaand aan zijn VUT op te nemen, maar het leek ook wel handig om nu verlof te hebben voor de afbouw van het huis. Op zijn werk kon dat ook wel, en vandaar. Vanmorgen eerst lekker uitgeslapen en in plaats van om 6 uur vertrekken naar Den Haag met de auto, stapt hij nu 's morgens om een uur of 9 op zijn fiets en gaat naar de bouw.

Vanmorgen toen hij er aan kwam zag hij dat de stratemakers (die dus wel erg vroeg opstaan) al aan het werk waren. Dat heeft Klaas van de GEM snel geregeld, zeg. Complimenten hoor. Ik had hem vorige week gebeld dat de hekken nu weg waren en dat de rand van de straat voor het huis nu verlegd kon worden. Want dat had ik hem in december beloofd, toen ze het precies wilden gaan doen, toen wij gingen afgraven, en de stratemakers toen weer onverrichter zake weggegaan waren.
uit- / inklappen


10 april, de sleutel is terecht

Vandaag kregen we een brief van De Vries, met daarin een briefje met excuses en de vermiste sleutel. Van Geert begreep ik later dat De Vries dacht dat het nog een bouwsleutel was. En die krijgen ze wel altijd van Allure mee, vandaar dat ze op de dag van de oplevering, toen ze met de deur en het slot bezig waren een sleutel gehouden hebben. En Geert heeft ze dus toen ook niet nageteld, en wij ook niet, want we wisten uberhaupt niet hoeveel we er moesten hebben.
9 april, maandag was Jan uit zijn werk even langs de bouw gereden, en toen stond de voordeur open!

Niemand te zien, en de voordeur wagenwijd open. Vreemde zaak. Ik ga het maar eens uitzoeken, want wie is er geweest en heeft die voordeur niet goed afgesloten?

uit- / inklappen


7 april: het huis van Floris en Karin gaat volgende week in de verkoop, weer een mijlpaal

We hebben er de laatste tijd hard aan moeten werken, want er moest natuurlijk eerst even van alles gebeuren aan het huis voor het in de verkoop kon. Ze hadden net een lekkende afvoerleiding gehad, en er was een nieuwe leiding in een koof in de w.c. gezet, en daarbij was er een gat in de trapmuur gehakt. Dat moest natuurlijk hersteld worden. En geverfd, en er moest nieuw zeil in de gang gelegd worden. En heel veel opgeruimd.

En dat terwijl er ook een heleboel geregeld moest worden voor de komst van Pukkie binnenkort. Karin kan zelf niet zo veel doen, want ze heeft veel last van bekkenpijn. Dat valt even tegen in de "blije tijd". Want pijn hebben is heel naar en vermoeiend. Ze moet heel erg opletten wat ze doet, want bij een verkeerde beweging, of simpelweg bij teveel achter elkaar bezig zijn, schiet de pijn er in. Dus heb ik maar wat bijgesprongen. Gelukkig kan ik het wel hebben op het moment, maar al met al, met de drukte van Keep Hope er ook nog bij, heb ik de laatste tijd wat (te) veel gedaan en voel ik nu mijn lijf wel weer even protesteren.

Maar goed, nu de bovenwoning aan de Pasteursingel te koop gezet kan worden, en het babykamertje is ingericht, kan ik weer even wat rustiger aan gaan doen. En eens even de site van Keep Hope bij gaan werken, want ik loop een maand achter met het plaatsen van de foto's. Sorry hoor. Af en toe is het een kwestie van prioriteiten stellen. Het is niet anders. Maar binnenkort ga ik er weer mee aan de gang, dat beloof ik.

1 april 2008, zucht.... hadden we toch bijna digitenne moeten nemen.
Dat komt omdat de Casema ons in eerste instantie een offerte voorschotelde van 2535 euro voor het aansluiten op de kabeltelevisie. Pardon? Toen ik vorig jaar bij de Casema geinformeerd had hoeveel het ons zou gaan kosten om kabeltelevisie aan te laten sluiten, hadden ze mij verteld dat het 149,95 zou gaan kosten. Dus na het ontvangen van die hoge offerte ga ik maar weer eens bellen hoe het zit.
uit- / inklappen


25 maart, werken in en om "ons eigen huis" voelt toch anders nu dan voor de oplevering, leuk he?

Zo, de casco oplevering ligt al weer een dikke week achter ons, en inmiddels zijn we hard aan het werk om en in de woning.
uit- / inklappen


maandag 17 maart, afwerken opleverpuntjes
Henk, de servicemonteur is vandaag bezig met een aantal opleverpuntjes. Hij heeft donderdag al het scharnier van de voordeur er netjes ingezet.
uit- / inklappen


donderdag 13 maart: casco oplevering

Het huis is nu officieel van ons (en voor het grootste deel van de bank natuurlijk), want vandaag is het casco opgeleverd en hebben we de sleutels gekregen. Dat kon ook nog maar sinds 1 dag, die sleutels dan, want pas gisteren hebben ze de voordeur er in gehangen.uit- / inklappen


7 maart, de steigers zijn (half) weggehaald, en er komt een "kloek" huis achter vandaan.

We hebben een drukke week gehad, want gisteren zouden de steigers weg gaan, en we wilden het verfwerk buiten, tenminste alles wat hoger was dan de begane grond verdieping, keurig 3 keer in de verf hebben zitten, want als de steigers eenmaal weg zijn, kunnen we er niet zo gemakkelijk meer bij.

uit- / inklappen


4 maart, na veel navragen, blijkt het toch niet uit te maken dat het raam binnenstebuiten zit

Geert heeft bericht gekregen van de Vries waaruit blijkt dat het niet erg is als de gecoate zijde aan de buitenkant zit. Een heel technisch verhaal er bij. Voor de isolatiewaarde maakt het geen verschil en ook qua zicht zal het niet uitmaken volgens de Vries, die het heeft nagevraagd bij Pilkington. Ja, maar dat wil ik eerst nog wel zien, want telefonisch hadden wij wat anders gehoord. En dan blijft nog het feit dat de ruitdiktes 4 - 15 - 5 zijn, en dat nu dan dus de dikste kant binnen zit. Die moet toch altijd buiten zitten? Ik bel nog maar eens naar Pilkington. Ik krijg nu een andere medewerker aan de telefoon. Die legt mij uit: Het is wel gebruikelijk dat de dikke ruit buiten zit, maar het is niet noodzakelijk. Waarom gebruiken ze dan ongelijke diktes, vraag ik hem. Dat heeft te maken met interferentie. Er zit namelijk een hele dunne olie-achtige substantie in het raam, en als de diktes gelijk zijn, heb je een hele kleine kans dat je een "schijn" op de ramen ziet als de zon er op staat. Dus dat die dikkere kant binnen zit en de gecoate kant buiten, is helemaal niet erg. Er is hooguit kans dat de buitenkant ietsje anders spiegelt als de zon er op staat, maar aan de binnenkant zul je geen verschil zien.

Okee? Heel technisch allemaal, maar ik begrijp dat het niet erg is.

Met Geert spreken we af, dat we, als straks het werk aan de buitenkant klaar is, de folie er af halen, en dat we dan kijken of het wel of niet uitmaakt, voor wat betreft het er doorheen kijken. Helemaal er mee eens ben ik het nog niet, want dat is dan wel een moment opname, als er wel of geen zon schijnt, kan het weer anders zijn.

3 maart, net nog op de bouw geweest, ik woei haast van de stelling af!

En nu was het al minder dan afgelopen zaterdag, toen we op de bouw kwamen zagen we dat de plank die tijdelijk als voordeur fungeert er gewoon uitgewaaid was! En er was een hek omgewaaid, en een paar kleine plankjes werzalith lagen op het randje van de stelling boven. Dus ben ik nog maar even naar boven geklommen om die daar weg te halen en op een veilig plekje neer te leggen, want anders krijg je nog brokken. En dat terwijl ik ze toch gewaarschuwd had geen losse dingen te laten liggen boven omdat er storm voorspeld was.

We waren zaterdag op de bouw om de dakbeschotten te gaan verven. We hadden met de timmerlieden afgesproken dat ze die vrijdag al zouden zagen ook al zijn ze er zelf pas dinsdag aan toe, zodat wij ze in het weekend alvast een keertje konden verven voordat ze er op gaan. Het stond allemaal netjes gezaagd klaar, met een plank erbij waarop de timmerman geschreven had om welke het ging. Gelukkig kregen we hulp van Joost (een D&D vriend), want het is een hele klus. Eerst alles schuren, en dan verven. De zijkantjes met de kwast, en de grote vlakken met een rollertje. 's Middags ben ik ook nog gaan helpen, en om kwart over vier lagen alle planken aan 5 kanten (een platte kant, en de zijkanten en de kopse kanten) geverfd op latjes in de badkamer, slaapkamer en studeerdkamer uitgespreid om te drogen. Zondag ging Jan weer verder, 's middags zou ik hem nog gaan helpen, maar het bleek niet eens nodig; nu de zijkanten al een keer met de kwast waren gedaan kon het nu met het rollertje, wat veel sneller gaat. Tenslotte de laatste platte kant, en alles zit twee keer in de verf (de platte kanten waren al gegrond).

Vandaag werken ze weer verder met de werzalit, de achterkant zit er nu helemaal op, als ik kom aan het begin van de middag zijn ze met de voorkant bezig. Eerst brengen ze nog folie aan ter hoogte van de kanaalplaten. Maar dat lukt maar net, er moet zelfs nog een restje al weggegooid folie uit de vuilcontainer gehaald worden, om genoeg te hebben. Dat komt omdat er eerst gedacht werd dat er ter hoogte van de kanaalplaten geen folie voor moest, maar volgens de hoofduitvoerder moet dat wel. Dus is het nu sprokkelen voor materiaal, omdat het overschot al weggegooid was. Aan de linkerkant van de gevel zitten zelfs een paar andere stukken folie dan het blauwe wat er voor bedoeld is, maar volgens Peter de timmerman, is dat ook wel goed. Daar gaan we dan maar van uit.

Peter heeft al van Geert gehoord dat de waterslagen boven de ramen geverfd moeten worden. "Is het goed, dat we de bovenkanten niet doen? Die zie je toch niet." vraagt hij me. Tja, daar heeft hij wel een punt. Goed hoor, stem ik toe (nadat ik het eerst wel even aan Jan gevraagd heb), het gaat er per slot om dat het niet zo'n bonte verzameling van kleuren wordt voor het zicht. Het moet een mooie eenheid worden. En dat wordt het, steeds als ik nu op de bouw kom, denk ik: ja, het wordt mooi!29 februari, de loodgieter komt met de daktrimmen en kan gelijk weer terug, de kleur is niet goed

Het was maar goed, dat ik op dat moment net op de bouw was. Anders hadden ze er al opgezeten met de verkeerde kleur, en krijg het dan maar weer goed. Maar ik was er net toen ze kwamen, ze sjouwden de spullen naar boven, en legden de daktrimmen (dat is het hoekprofiel dat boven aan het hout van de dakgoot wordt gezet) op de stelling. Het viel mij direct op, jag, wat een rare gorige gele kleur is dat! Dus vroeg ik hen, waarom het niet RAL 9001 is? Ja, dat zou het wel moeten zijn, dat staat ook op de bon, ze lopen er nog speciaal weer even voor naar de auto om te kijken.Ze bellen even met de zaak. En komen er achter wat er mis gegaan is. De daktrimmen worden normaal niet in RAL kleuren geleverd. Je kunt kiezen uit wit, creme, grijs en zwart. En toen hebben ze maar creme genomen, omdat dat er het dichtste bij komt. Nou, dit moet er in ieder geval niet op. Ik bel Geert, maar krijg zijn voice-mail. Tja, sorry, jongens, je zult moeten wachten tot ik Geert hierover gesproken heb. Geeft niks hoor, mevrouw, dan komen we een andere keer weer.

Later die middag probeer ik Geert nog een keer te bellen, weer die rot-voicemail. Met een andere telefoon, met een ander nummer, bel ik hem nog eens. Ja, nu neemt hij op. Foei, Geert, ik snap best dat je niet altijd zin hebt om van mij dingen te horen die even niet goed gaan, maar op nummerherkenning kijken en mij de voice mail geven, is ook niet netjes hoor! Maar misschien beschuldig ik hem wel ten onrechte, en was hij echt even bezig en 5 minuten later niet meer. Maar goed, nu ik Geert heb, vertelt hij me, dat hij het al had gehoord van de loodgieter. Hij belooft me dat het gespoten zal worden in RAL 9001 voor het er op gaat. En dat het er voor donderdag nog op gaat.

Nu ik Geert toch heb, kan ik hem direct vragen waarom de waterslagen boven de ramen in aluminium kleur zijn gelaten? Dat moet toch ook RAL 9001? Net als de waterslagen onder het raam en tussen het metselwerk en de werzalit. En volgens Peter zullen ook de hoekprofielen op de hoeken van het huis in aluminium kleur worden uitgevoerd. Dat is helemaal niet mooi, het wordt zo'n kleurenrommeltje dan. Hij belooft me dat ook die geprimed en daarna geverfd zullen worden.

Soms gaan er trouwens ook wel dingen goed, zonder dat we daar om hoeven te vragen. De hoofduitvoerder was eergisteren langs geweest, en die had gezien dat de folie achter de loodslabben was gestopt, in plaats van er voor, zoals het hoort. Dus dat wordt dan ook weer even goed gedaan. Toch vraag je je dan wel eens af, hoeveel dingen er ongemerkt verkeerd zitten, zonder dat iemand het op het juiste moment ziet en het nog hersteld kan worden.

Zo hadden wij gisteren toevallig gezien dat het openblijvende gedeelte van de waterslagen tussen metselwerk en werzalith aan beide kanten van het huis niet even breed is. Het is wat lastig uit te leggen, dus eigenlijk moet je even bij de fotogalerij kijken, daar staat er een foto van. Het komt er op neer, dat de werzalith aan de ene kant verder naar binnen zit als aan de andere kant ten opzichte van het waterslag. Geert, die er gisteren ook was, legde uit, dat dat komt omdat de binnenmuren van de 1e verdieping aan beide zijden van het huis blijkbaar niet evenver naar binnen staan. En zowel bij het metselwerk als bij het werzalith houden ze de raamkozijnen aan voor de afstand tussen binnenmuur en buitenwerk. En dan krijg je dit. Nu snap ik ook waarom de kanaalplaten van de 2e verdiepingvloer iets uitsteken aan de zijkant. De binnenmuur staat dus gewoon iets te ver naar binnen! Volgens Geert maakt het niets uit voor wat betreft de constructie van het huis, en ook voor het zicht is het niet erg, want je ziet nergens beide kanten tegelijk. Maar doordat de werzalith hoger op de waterslag zit, blijft er op de krimp-verbindingen, waar rubber onder zit, een heel klein gaatje over aan de bovenkant, wat open is, en waar dus water naar binnen zou kunnen komen. Geert stelt als oplossing voor om het, uit voorzorg, met een klein beetje kit dicht te smeren. Maar als wij dat niet toevallig gezien hadden, zouden we daar later vochtproblemen kunnen krijgen. En zo zullen er gerust meer dingen zijn, die niet opgemerkt worden door iemand, en die later voor problemen zouden kunnen gaan zorgen. We hopen er maar het beste van, ons huis heet per slot van rekening niet voor niets: Keep Hope!28 februari, met een bootje varen ze door de sloten om de (on)dieptes op te meten

Vanaf boven op de steiger zien we vandaag een bootje door de sloten varen, we roepen naar ze wat ze aan het doen zijn. Tja, een mens mag toch nieuwsgierig zijn als ze achter je huis door de sloot aan het prutsen zijn met een bootje.

Ze peilen de (on)dieptes. zodat ze weten waar ze moeten gaan baggeren. Nou, peil hier vlak voor ons huis dan maar eens, want toen de GEM de grond heeft afgegraven hebben ze daar een hele bult laten liggen, roep ik weer terug. Anders kunnen we later voor het huis niet eens in onze kano stappen, grappen we tegen elkaar. Want ik denk dat het leuk is om met een bootje door de sloten te varen, ik heb begrepen dat je helemaal naar de Leidse Rijn kunt varen (mits de bruggetjes hoog genoeg zijn natuurlijk).

26 februari, gesteggel over meerwerk

Dat vind ik altijd een naar gebeuren, als je moet gaan reclameren omdat je vind dat je oneerlijk behandeld wordt. En dat vond ik. Nu de oplevering dichterbij komt, wilde Geert blijkbaar ook zijn administratie op orde maken, want hij presenteerde ons de rekeningen voor het meerwerk wat tijdens de bouw verzorgd is door Allure. Alleen waren wij het er niet mee eens. Er werd veel meer gerekend dan fair was. Met name de rekening voor de trillingsmeter die tijdens het heien was opgesteld was heel erg hoog. En dat terwijl niemand indertijd tegen ons gezegd had, dat die kosten voor onze rekening zouden zijn. Daar ben ik dan weer een hele week mee bezig, bellen met Geert, met zijn baas, uitzoeken wat volgens mij de kosten dan zouden mogen zijn. Ik vond een bedrijf dat trillingsmeters opstelt en de gegevens verwerkt voor een veel lagere prijs dan die waar Geert snel even wat geregeld had toen bleek dat dat moest. En toen ik daar Allure op wees, gingen ze accoord met die prijs aan mij door te rekenen, verhoogd met een percentage voor hun algemene kosten. Okee, dat is eerlijk. En dat Allure dat verlies moet dragen, tja, dan had Geert het maar anders, en eerlijker, moeten regelen. Als hij ons van te voren verteld had dat het voor onze rekening zou zijn (wat we ook afgesproken hadden met Allure, dat alles van te voren schriftelijk gemeld zou worden) dan zou ik zelf de kans hebben gehad om, door er even tijd in te steken, de kosten te beperken.

Nou vooruit: even reclame dan, daar hebben mensen die ook een trillingsmeter moeten plaatsen weer voordeel van: www.jantril.nl, die doet het voor driekwart van de prijs die we nu gefactureerd kregen.

Ach, uiteindelijk komen Allure en wij er steeds wel weer uit. Maar het is toch wel een beetje jammer dat het vaak zo moet. Ook met de afspraken over de laatste betaling moet ik weer "onderhandelen". In de aanneemovereenkomst staat namelijk dat de laatste termijn in depot gestort wordt bij de notaris. Maar als ik Dik (de projectbegeleider bij Allure) vraag naar welke notaris dat straks kan, krijg ik te horen, dat dat toch niet de bedoeling is. Jan Nieuwenhuis belt mij er zelfs persoonlijk over op. Ja, dat staat wel in de aanneemovereenkomst, maar eigenlijk houden ze het altijd op 2%, en bij casco oplevering doen ze het helemaal niet. Tja, dat kan wel wezen, maar het staat in de aanneemovereenkomst, en wij willen het wel. Want als er iets niet goed blijkt te zijn, hebben we tenminste nog iets om op terug te vallen. Goed, de hele laatste termijn is wat veel, dat is 12%, maar we willen toch gewoon de wettelijk geregelde mogelijkheid aanhouden, en dat is 5% in depot. En zo spreken we dan af.

Zoals ik zeg, we komen er steeds wel weer uit, en als straks het huis er staat en alles is in orde, dan zeggen we natuurlijk dat Allure het prima gedaan heeft en een mooi huis voor ons gebouwd heeft. Maar toch blijft het jammer. Zelf ben ik nu eenmaal zo niet, om altijd het onderste uit de kan te willen hebben, maar ze dwingen mij om wel zo te zijn, omdat ik anders oneerlijk behandeld wordt, en dat vind ik jammer.

21 februari: ze beginnen met het werzalith

Al heel vroeg ga ik vanmorgen naar de bouw. Want gisteravond bedacht ik me ineens: Geert zal toch wel de plaats waar de dilettatie moet komen goed hebben doorgegeven aan de timmerlieden? Maar ik lig er niet wakker van hoor, als ik zo iets 's avonds bedenk. Dan zet ik mijn wekker extra vroeg, en ga lekker slapen. Dus om half acht was ik al op de bouw, de timmerlieden: Peter, Arend Jan en Adrie waren er nog niet eens! Maar toen ze 5 minuten later kwamen stelden ze mij gerust: Geert had het keurig aangegeven op de tekening.

Maar ik kon nog rustig eerst even naar huis gaan, want ze waren toch nog wel een tijdje bezig met voorbereidingen voor de 1e plank er op ging. Lekker even ontbijten dus. Om half elf ging ik weer eens kijken, inmiddels zat het waterslag tussen de gemetselde muur en de plaats waar het werzalit moest komen er al op. Mooi in dezelfde RAL 9001 als de vensterbanken. En waren ze nu bezig met het profiel dat daarop werd bevestigd en waar de 1e plank in gezet zou worden. Adrie had inmiddels de zaagmachine opgesteld, en was planken aan het zagen. Eerst boven ter plekke afmeten, opschrijven, weer naar beneden, afmeten, aantekenen, en zagen. Na de eerste plank, maakte hij met lange balken en daar een blokje op bevestigd een soort mal, zodat de volgende planken die dezelfde maat moesten hebben, gemakkelijk afgemeten konden worden. Daardoor ging het zagen best vlot.

Ik ging maar eens boven kijken, waar de profielen er op zaten, en de 1e plank geplaatst ging worden. De kopse kanten werden netjes geverfd, waarna de plank op zijn plek werd gezet, en werd vastgeschroefd aan het raamwerk erachter. Zo ging het vlot verder, maar na een plank of zes ging alles er weer af, de dilettatievoeg zat niet helemaal recht. Nog een keertje dan maar, en nu aan beide zijden een latje waterpas gezet als hulpmiddel om de planken goed recht te krijgen. De plank die onder het raam moest komen werd een stukje uitgezaagd, wat nog lastig was, want het moet precies goed passen. Er bleef een randje onder het raam over, daar moest de waterslag in komen.

Een keer viel de plank uit hun handen terwijl ze hem naar de juiste plek toedroegen. Oeps, hij valt tussen de stelling en het huis naar beneden, maar ze kunnen hem nog net te pakken krijgen voor hij helemaal valt. Er zit nu wel een klein plekje op, maar dat stippen ze even aan met de verfkwast. Later zie ik nog wel wat plekjes, maar ze beloven het helemaal na te lopen als het klaar is.

Ik blijf een tijdje kijken. Het neemt toch allemaal wel veel tijd in beslag. Het zijn heel veel korte stukjes tussen de ramen in. Ik vraag me af of ze de geplande datum van oplevering wel gaan halen. Ik begrijp die planning niet altijd, ze zijn net een aantal dagen niet geweest, terwijl het werzalith al gebracht was, en ze echt geen tijd over gaan hebben, met alles wat nog gedaan moet worden. Maar ja, ze zullen ergens anders wel harder nodig zijn geweest. En dan wordt het hier straks haasten. We zullen het wel zien.

18 februari, we moeten ook overal op letten!

Jan heeft vorige week een weekje vrij genomen van zijn werk om te gaan verven. Dat was een mooie gelegenheid vorige week, de timmerlieden waren binnen bezig met de binnendeurkozijnen, dus liep Jan hen niet in de weg op de stellingen, en het was mooi zonnig en droog weer (wel erg koud...).

uit- / inklappen


2 februari, gelukkig, ik kan wat dingen van het lijstje mankementen afstrepen omdat het gefikst is

Want de timmermannen zijn inmiddels binnen aan het werk gegaan, ze zijn eerst op zolder begonnen, daar hebben ze de kapotte gipsplaat, die tijdens het opbouwen was gevallen, vervangen. En gelijk ook nog een andere met veel beschadigingen, en ook nog wat kleine stukjes. Het ziet er nu tenminste acceptabel uit. Evengoed zal het ons nog heel wat werk gaan kosten om die muren glad te krijgen zodat er gesausd kan worden, maar goed, dat is nu eenmaal het nadeel van casco bouwen, dan moet je zelf nog een hoop doen!

En zo kan ik nog een aantal dingen van mijn lijstje met mankementen afstrepen: Het stopcontact boven op zolder is verplaatst, de beknelde buisjes van de badkamer zijn vrijgemaakt. Bij het trapgat is een extra stukje cement gestort, dus nu is de instap bij de badkamer niet meer zo eng dicht bij de trap.

En nu de rest van de mankementen nog. Want ze fiksen nu wel dingen, maar er komen ook nog dingen bij. Vandaag zijn Jan en Richard samen verder gegaan met het controleren van de inbouwdozen en pijpjes op de 1e verdieping. En ook daar komen ze er nog een paar tegen die niet goed zijn. We geven het weer door aan Geert, die heeft voor a.s. donderdag de electricien besteld om de boel in orde te maken.


31 januari 2008, we lopen nog mooi op schema

Vandaag sprak ik Geert op de bouw, en die vertelde me dat de werzalith in week 8 geleverd zal worden. Dat was best even spannend want twee weken terug hoorden we dat er een probleem is met de levering van de werzalith, en dat ze daardoor wellicht uit zouden lopen met de oplevering.

Maar nu valt het gelukkig nog mee, week 8 is half februari, wel iets later dan gepland, maar er is nog allerlei ander werk te doen binnen, dus dat gaan ze eerst doen, en als dat allemaal klaar is, dan kunnen ze weer verder met het werzalith. Daar hebben ze ongeveer anderhalve week voor nodig, dus dan wordt de oplevering week 10, meldde Geert me. Dat is fijn.

Maar dan zijn we er nog niet natuurlijk, want dan moeten we zelf aan de slag, want dan is het alleen nog maar casco opgeleverd, en moet er nog heel veel gebeuren. Maar dat wisten we van te voren, en komt vast ook allemaal in orde.

Voorlopig zitten we nog op schema!


29 januari 2008, alle inbouwdozen en pijpjes gecontroleerd, want er mankeert wel het een en ander!

Vorige week dinsdag waren we, op verzoek van de timmermannen, begonnen met het aanleggen van de pijpjes waar later de electra draden doorheen komen. Dat moet nu al omdat ze de balkonvloer willen aansmeren, en in de vloer van het balkon (en dus het plafond van de begane grond keuken en badkamer) komen twee centraaldozen. En als de balkonvloer eenmaal aangesmeerd is, kunnen we daar nooit meer bij, dus dat moet nu.

Maar terwijl we daar mee bezig waren ontdekten we nog meer dingen die niet in orde zijn met de inbouwdozen en de ingegoten pijpjes. Toen we de bescherming van sommige dozen afhaalden bleek er eentje gewoon dichtgegoten te zijn met beton! En er was ook een doos waarbij de uitgang naar boven toe dicht zat.

Die dingen die we ontdekt hadden gaven we direct al aan Geert (de uitvoerder) door, en die zou het mee laten nemen door de boorder/frezer die donderdag zou komen voor het herstellen van een aantal al eerder doorgegeven mankementen aan de dozen. Ook al liet hij wel een opmerking vallen dat dichtzittende pijpjes voor risico van de opdrachtgever waren. Nou, dat lijkt ons een hele vreemde zaak, want dan kunnen ze er ongestraft een puinhoop van maken! Wij gaan er gewoon van uit dat het in orde gemaakt wordt! Jan Nieuwenhuis, die afgelopen woensdag even langs kwam om eens te kijken hoe het gaat met het huis, legde vergoeilijkend uit dat het een misverstand is. Geert is gewend bij totaal-bouw dat de electricien van Allure dat in een later stadium aanpakt. Maar omdat het nu casco-bouw is kan de electricien van Allure dat later niet doen, en moet het gewoon nu gedaan worden.

Maar goed, omdat we bij toeval een aantal dingen waren tegenkomen bij het leggen van de buizen voor de centraal dozen op het balkon, besloten we vandaag om alles eens goed te checken. Beter nu dan bij de controle bij de oplevering. Het is nu nog veel gemakkelijker voor Allure om het te herstellen dan later. Dus hebben we vandaag wanddozen opengemaakt, waarbij we er een aantal vonden die helemaal vol zaten gegoten met beton! We hebben gezocht naar plaatsen waar volgens de tekening aan de bovenkant de buisjes weer uit de muur hoorden te komen, en ook die opengehakt. Want eigenlijk hoort dat een klein vierkantje gevuld met piepschuim te zijn, maar op sommige plaatsen zat het aardig volgegoten met beton, en moesten we letterlijk hakken! En sommige zijn helemaal niet te vinden.

Al met al een hele dag aan het werk geweest! En 's avonds na al dat werken ook nog weer een lijstje maken voor Geert om door te geven aan Ferry, de boorder. Pfff.... Je moet er wat voor over hebben om straks op alle plaatsen die we van te voren hadden bedacht ook stroom en netwerk en televisie te hebben!


26 januari 2008. grappig om af en toe de reacties in het gastenboek te lezen.

Zo stond er nu een reactie in van Ferry, de boorder. Die bij ons in opdracht van Allure afgelopen donderdag aan het frezen en boren is geweest. Een mooi huis vond hij het, zei hij. Nou, hij levert daar ook zijn bijdrage aan, door gaten te boren voor de ontbrekende inbouwdozen en leidingen in te frezen. Over het algemeen prima werk wat hij heeft gedaan, alleen het ene kleine muurtje aan de kopse kant van de muur tussen de hal en de keuken is een beetje gatenkaas geworden. Toen ik dat tegen Geert zei, reageerde die met dat hij dat al verwacht had, omdat het maar zo'n dun muurtje was. Dus daar kan Ferry de boorder dan ook niets aan doen. Maar het wordt wel weer "gefikst" zei Geert. En nog een tip Ferry, als je een gat boort in een buitenmuur en het witte boorwater loopt over de mooie rode bakstenen van de buitenmuur, spoel het dan direct even na met schoon water, want nu zit er een hele vieze plek en moet ik maar weer zien dat ik dat er af krijg......

Maar waarschijnlijk zien we Ferry nog wel een keer, want het werk was nog niet helemaal af, en misschien spoelt hij het dan nog wel even af. Keep Hope zeggen we dan maar weer.
18 januari: de ontbrekende dakpannen zijn er ook opgelegd

Van Geert kreeg ik een mailtje over de electra buizen die nog gelegd moeten worden. De electrabuizen voor de screens aan de zoldergevel hadden we nog niet kunnen doen namelijk omdat er zoveel buisjes aan de binnenkant bekneld zaten. Geert had beloofd dat de timmermannen dat deze week in orde zouden maken, zodat de electricien daarna weer verder kon. Hij mailde me vanmorgen met de mededeling dat het nu op zolder in orde was, en de vraag of wij konden zorgen dat de buizen op de balkon en het garagedakje verlengd konden worden, want ze gaan volgende week de smeervloer daarop aanbrengen.

Ik ging dus vanmorgen eerst maar even kijken hoe het er uit zag. Nu waren de timmermannen er in ieder geval nog voor het geval het niet goed gedaan zou zijn.  Ik moest nu alleen wel zonder een handje van Jan de binnentrap op naar de 1e etage, en dat is een heel lastige trap, maar gelukkig was een van de timmermannen wel bereid met mij mee te lopen. Op de zolder zag het er nu beter uit. Nog niet alle buisjes waren in orde, in de badkamer zaten er nog steeds twee gekneld, maar voor de screens was het nu goed.

Alleen had Geert ook gevraagd of de electricien direct de electra-buizen voor de wandcontactdozen in de garage wilde verlengen zodat de timmerlieden volgende week de voorzetwanden er voor konden zetten. En daar heb ik Geert nog eens over gebeld en wat gemopperd. Ten eerste vinden wij eigenlijk dat dat werk voor Allure is, en ten tweede kunnen we het niet eens doen, want er zit een wandcontactdoos zo ver in het beton ingegoten dat we er niet eens bij kunnen. Dat is zo'n klein mankement wat nog hersteld zou worden. Hij belooft me dinsdag als de electricien komt ook even te komen, zodat we er samen naar kunnen kijken hoe we het oplossen.

De timmermannen waren inmiddels al aardig opgeschoten met het rachelwerk toen ik vanmorgen ging kijken. Ze waren de laatste hand aan de 1e verdieping aan het leggen, en ze vertelden mij dat ze vanmiddag de isolatie aan gingen brengen en een waterdichte maar luchtdoorlatende folie.

Toen ik toch met de timmerman aan het praten was over het werk, heb ik gelijk eens gevraagd hoe dat zit met het plamuren van beschadigde ramen. Want Geert had me verteld dat ze het ene raam in de voor-zolder-gevel waar een beschadiging aan zit zouden gaan herstellen met plamuur. En dat leek ons niet zo'n goed plan, omdat door de hitte van de zon hout en plamuur een verschillende uitzetfactor hebben en er daardoor scheuren in zouden kunnen ontstaan. En dan moet Jan al weer na een paar jaar een hoogwerker laten komen om dat kozijn een keer extra te verven (want als er scheuren in komen en je verft het dan niet, dan gaat het natuurlijk rotten). Maar volgens de timmerman wordt dat met 2-componenten spul gedaan, een soort hars, en dat gaat volgens hem echt niet scheuren. Tja, als dat werkelijk zo is, dan moeten we maar accoord gaan met het repareren van die beschadiging.

Dus ga ik vanmiddag nog even kijken. Heerlijk toch, dat we zo dichtbij wonen. De isolatie aan de noord- en de westzijde hebben ze wel gedaan, maar omdat het vanmiddag ging regenen, gingen ze de folie er niet op doen. Dat zou niet goed zijn met nat weer, want als er water achter de folie zit kan dat er niet meer uit, werd me uitgelegd. Maar er was nog een ander klusje wat gedaan moest worden, de ontbrekende dakpannen leggen bijvoorbeeld. Dus nu is eindelijk het dak dicht.

14 januari: het metselwerk zit er op!

Als ik vandaag op de bouw ga kijken, ben ik mooi op tijd om te kijken bij de laatste steentjes die gemetseld worden. Dat zit er op. Nou, ik moet zeggen: het ziet er keurig uit. Netjes recht gemetseld. Later moeten ze dan nog de waterslagen voor onder de vensters er onder zetten. Die waren in een verkeerde kleur geleverd en het wachten is nu op de zwarte. Maar volgens de metselaars is het geen probleem dat dat pas later zal gebeuren.

Ook het voegen moet nog gebeuren, maar dat kan pas nadat de werzalith er op zit. Geert heeft het me uitgelegd. Als ze dat nu zouden doen, zou er nog water tussen de binnenmuur en het metselwerk in kunnen lopen als het regent, en dan komt er een witte sluier over de voegen, en dat is niet mooi en duurt heel lang voor het wegtrekt.

Vandaag zijn ze ook begonnen met het houtwerk langs de gevels waar later het werzalith tegenaan gezet zal worden. Dat is een hele hoop werk, ik blijf een tijdje kijken terwijl ze aan het werk zijn: eerst nauwkeurig meten hoe lang een stukje hout moet worden, afmeten en afzagen. Nog even passen, dan worden er een paar gaatjes in de muur geboord, en een hoekijzertje tegenaan vastgezet, en daar wordt dan weer het hout tegenaan bevestigd. Tja, het zou een stuk gemakkelijker geweest zijn om gewoon maar verder omhoog te metselen, maar ja, de GEM wilde nu eenmaal een scandinavische look, en daarom moet er minimaal 50% hout of hout-look op komen. Dus daarom de keus voor werzalith. Ach, het ziet er ook wel speels uit, verschillende materialen.

En ze hebben ook nog wat extra werk, omdat de kanaalplaten net iets te breed waren en de laatste aan de zijkant iets uitsteekt buiten de binnenmuren. De electrabuizen moeten namelijk achter het houtwerk langs, en normaal gesproken is dat geen probleem, langs de gevels is daar plaats genoeg voor en vallen de buizen, die al bevestigd zijn, er keurig achterlangs. Maar bij de bovenrand, waar de kanaalplaten een stukje buiten de muren uitsteken is daar geen ruimte over, en moeten ze overal sparingen maken. Maar ze doen het netjes.

En verder heb ik thuis ook nog wat administratief werk gedaan voor het huis, want ook dat moet gebeuren. Allure had me al een maand geleden gevraagd of ik de definitieve stroom aan wilde vragen. Maar, dat kon niet. Want dat moet tegenwoordig namelijk on line gebeuren. Dus heb ik in december al die site opgezocht, en geprobeerd dat te doen. Een heel formulier moet je dan on line invullen. Maar...... die site accepteerde de aanvraag niet, want het huisnummer 26 aan de Kokardebloemlaan was nog niet bekend in de landelijke database! Dus heb ik toen met de gemeente gebeld hoe dat kon? Ja, mevrouw, dat moet dan door de bouwinspecteur worden vrijgegeven, en dan moet het door mij verwerkt worden, en dan wordt het doorgestuurd naar de afdeling die het intekent, en dan krijgt u een bericht dat het toegekend is, en dan wordt het doorgegeven aan de landelijke database, en dan .... kunt u uw aanvraag op de site doen. Ooit Asterix in Rome gelezen? Met al die loketjes? Nou, zo voelde ik me ook na een paar telefoontjes om te proberen te achterhalen waar er iets mis gegaan was, want dat had natuurlijk al lang gebeurd moeten zijn.

Maar vorige week kreeg ik de brief van de gemeente dat het huisnummer toegekend was, en ja, waarachtig, vanmorgen stond het op postcode.nl. Dus heb ik direct het formulier weer ingevuld. En een klein complimentje is hier wel op zijn plaats, al de gegevens die ik vorige keer had ingevuld, stonden er nog netjes op. En ik kreeg ook al direct een automatisch mailtje terug dat de aanvraag ontvangen was en in behandeling genomen zou gaan worden. En dan maar weer verder afwachten.
 
I

11 januari 2008: voegkleur kiezen

De metselaars hebben gisteren een paar stukjes met verschillende voegkleuren gemaakt zodat we dit weekend kunnen kiezen. Ik ging vandaag even kijken, want ik dacht, als er nou geen kleur bij zit die ik mooi vind kunnen ze nog een andere kleur er bij doen. Maar ze zijn vandaag helemaal niet aan het werk! En dat vind ik dus heel jammer, want de kleur die ik eigenlijk zou willen als voeg zit er niet bij. Ik was er van uitgegaan dat het een grijze voeg zou worden in verschillende tinten. Maar er zit helemaal geen grijze voeg bij! Eentje is heel licht, bijna creme. Wat op zich wel mooi past bij de vensterkozijnen, die roomwit zijn, maar volgens mij het geheel veel te druk maken. En de andere twee neigen meer naar een beetje bruinig. En dat is dus echt niet mooi met onze grijze werzalith. Lastig hoor! Natuurlijk kan ik maandag dan wel weer roepen: ik wil nog een andere kleur, maar wanneer moeten Karin en Floris dan komen kijken? Want die moeten toch wel mee beslissen, en we hadden daarom juist afgesproken dat we in het weekend zouden kunnen kiezen.

Dit zijn de kleurtjes, en eerlijk gezegd zit er niet bij wat ik wil, tenzij die lichte misschien...... het maakt het wel heel bijzonder!

Het is van de week verder mooi opgeschoten met het metselen. De achterkant is al helemaal tot bovenaan gemetseld. En ook de andere kanten schieten mooi op. Ze maken keurige uitsparingen voor waar de afvoerpijpen van de afzuigkap en de mechanische ventilatie moeten komen. Alleen bedenk ik me nu wel, dat de afvoeren in de garage nog iets op moesten schuiven. Daar zou geert voor zorgen, en als ik het nu zo zie, is dat dus niet gebeurd!

Het moet me wel van het hart hoor dat Geert toch een beetje laks is met een aantal dingen. Er is nog niets gebeurd met al die mankementen die we hadden aangegeven na de week van het opbouwen van de muren. Vervelend vind ik zoiets, want dat houdt in dat ik moet gaan mopperen, en daar hou ik helemaal niet van!
9 januari 2008, Jan gaat weer verder verven.

Na het verven van de windveren in december was Jan niet verder gegaan met verven omdat we begrepen hadden van de uitvoerder dat er eerst andere dingen moesten gebeuren. Bijvoorbeeld: het is niet handig om te verven voor de metselaars klaar zijn, want anders komt er metselspecie of voegsel op de kozijnen en dat is niet leuk als je al geverfd hebt. Maar nu hoorden we van Geert dat het wellicht toch wel handig is om de ramen boven wel eerst te verven, want als de werzalith er eenmaal op zit, kun je er minder gemakkelijk bij. Het weer is best goed om te verven, zo'n 7 graden en droog. Dus neemt Jan 2 dagen vrij, klimt de stelling op, neemt de kwast weer ter hand en verft de ramen van de 1e verdieping. De ramen van de zolderverdieping moeten later nog, want die zitten er nog niet eens in! Wat ons betreft had dat al lang moeten gebeuren, maar heel veel dingen blijven maar liggen. Dat snappen we niet zo goed eigenlijk, en we vinden het ook wat frustrerend want echt nodig is dat niet. Terwijl er beneden gemetseld wordt had er al lang verder gegaan kunnen worden met het voorbereiden van het werzalith en de ramen en allemaal andere klusjes die liggen te wachten.

8 januari 2008, dat was schrikken: met de harde wind is er een raam van de stelling gevallen!

Toen we vanmorgen op de bouw kwamen kijken, hoorden we het hele verhaal. Het woei erg hard gisteren, en één van de ramen die los boven op de stelling stond in afwachting van het plaatsen in de gevel, is door de wind naar beneden gewaaid. Op een haar na raakte het een van de metselaars. Dankzij dat een ander het zag gebeuren en schreeuwde dat hij opzij moest springen ging het gelukkig net goed.

We hebben het gemeld aan Geert, die eerst even wil komen kijken of het echt nodig is om een ander te bestellen. Nou, mij lijkt het van wel. Het is gewoon kapot.


Het is niet goed om een dusdanig beschadigd raam nog te gaan gebruiken. Het moet gewoon goed zijn verdikkies. In een aantal andere ramen zaten ook al beschadigingen die gerepareerd gaan worden, maar deze is nog veel erger beschadigd: aan drie kanten aan de voorzijde, en ook het frame zelf is gebarsten. Dat wordt toch lapwerk als je het op gaat knappen! We zullen morgen eens gaan tellen hoe veel onbeschadigde ramen we eigenlijk hebben.... veel zullen het er niet zijn geloof ik, ze hebben allemaal wel iets, soms alleen maar een kras of een deuk of een klein plekje, maar anderen best behoorlijk. Er is ons beloofd dat het allemaal gerepareerd gaat worden, maar jammer is het wel, want je begint toch direct al met oplapwerk. En eigenlijk is het helemaal niet nodig als iedereen gewoon wat voorzichtiger en zorgvuldiger met het materiaal omgaat.

En dan maar hopen dat het snel besteld en geleverd kan worden, want anders lopen we daar straks nog vertraging door op!

Tja, zo zie je maar hoe belangrijk het is om spullen goed vast te zetten. Ik had het wel eens gezegd, maar dan wordt er gereageerd van, o, dat staat wel goed hoor. Nou, dus niet!
7 januari 2008, de metselaars zijn weer begonnen.

Na de dagen dat het vroor en na de vakantie hebben we nu weer gewone werkdagen, en zijn de metselaars weer begonnen. De uitvoerder zou ook even komen kijken hoe het nu verder moet met het stukje rond de voordeur. Want we moesten overleggen of het metselwerk blijft zitten of dat het toch werzalith moet worden. Voor de zekerheid heb ik vanmorgen eerst nog even met de inspecteur van de gemeente gebeld, want als die zegt dat er gewoon volgens de bouwtekening gewerkt moet worden valt er al helemaal niets meer te overleggen. Maar die is heel coulant, tja, ach als het er eenmaal op zit, mogen we het wel laten zitten. Ook al denkt hij dat werzalith wel mooier is. Maar we moeten het zelf maar zeggen.

Dus ja, wat doen we er nu mee? We wegen alle voors en tegens tegen elkaar af. Of het wel of niet mooier is met werzalith in plaats van gemetseld, is natuurlijk een kwestie van smaak. Ik heb het voor ik naar de bouw ga even geïnventariseerd: Jan vindt steen mooier, ik denk werzalith, maar ik weet het ook niet zeker, Karin steen en Floris weet het ook niet. Dus twee stemmen steen, en twee twijfelaars. Maar daarnaast is er ook de praktische kant natuurlijk. Het metselwerk er weer uit kappen, is best een heel werk wordt me verteld, maar als ik het wil doen ze het gewoon, zeggen de aardige metselaars. En als we het laten zitten zijn er weer andere problemen, dan moet er nog materiaal bij besteld worden waar niet op gerekend was. Afdekstukken tussen het steen en het werzalith op de plek waar anders van beneden tot boven helemaal werzalith zou zijn. Volgens Geert kan dat nog wel op tijd zodat het geen vertraging veroorzaakt. Maar of we het nou wel of niet laten zitten, steen moet er in ieder geval bijbesteld worden, want eenmaal uitgekapte steen kun je toch ook niet meer gebruiken.

Ik mag kiezen wordt me gezegd. Tja, keuzes, keuzes, als ze eens half wisten hoe moeilijk ik kiezen altijd vind! Ik kijk nog eens goed, en probeer me het in werzalith voor te stellen. Wel speelser, maar misschien ook wel erg druk, want er komen natuurlijk ook nog naamschildjes op, en die mogen best een beetje opvallend. Een mooi wapenschild voor een Keep is toch wel leuk. Tja, ik denk toch dat ik steen uiteindelijk ook wel mooier vind. En Jan en Karin vinden  dat ook. En bovendien is het dan een stuk minder werk voor de metselaars.....

Ik ga maar voor de weg van de minste weerstand. Laat de steentjes maar zitten.

4 januari 2008. In de vakantie viel het ons ineens op dat er langs de voordeur is doorgemetseld.

Eerst hadden we daar helemaal geen erg in, tot het iemand ineens opviel: Goh, volgens de tekening moest er toch Werzalith rond de voordeur? Jeetje, ja, nou je het zegt. De metselaars hebben daar blijkbaar even niet goed opgelet, en hebben gewoon doorgemetseld.

En dan is de vraag wat we daar dan mee moeten doen. Moeten de metselaars het weghalen? En kan dat eigenlijk nog wel? Mooier zal het er niet op worden natuurlijk. Op zich hadden we het werzalith wel mooier gevonden, maar aan de andere kant is gemetseld wel weer praktischer (licht werzalith tegen de grond aan wordt natuurlijk sneller vuil...).

Bovendien hadden we dat stukje met Werzalith gepland omdat er 50% hout look-a-like aan het huis moet zitten. Halen we dat nu nog wel? Ik bel maar eens naar Sigurd van Allure en die rekent het eens precies uit. Het is nu 52% werzalith geeft hij me door aan de telefoon. Nou, okee, dan kan het dus blijven zitten. Dus meld ik dat in een mailtje aan Geert, de uitvoerder, zodat hij het ook weet als de metselaars maandag weer verder gaan.

Want er is nu even twee weken niets gebeurd aan het huis vanwege de kerstvakantie, maar maandag hoop ik dat ze weer volop aan de slag gaan. Er zit vanaf het weekend geen vorst meer aan te komen, dus dat is in ieder geval geen beletsel.

In ieder geval heb ik in die twee weken vakantie de website nog eens rustig bij kunnen werken. Door de haast zaten er toch een paar slordigheden in, en die heb ik er nu weer netjes uitgehaald. Zo heb ik een paar dingen samengevoegd, onder andere het keukenverhaal. En ook helemaal bijgewerkt, want inmiddels hebben wij besloten welke keukens en waar we de keukens gaan kopen. Het wordt bij Anja en Kelly van de Keukenstunter in Zwijndrecht. Dat voelt gewoon goed. We moeten alleen nog besluiten welke kleur aanrechtblad we willen. Bij het hoofdstuk over de keukens helemaal onderaan staat een foto. Wie er een mening over heeft mag het zeggen, misschien helpt het ons onze mening te vormen!

En tot slot heb ik de nieuwe toekomstige bewoonster ook een bladzijde gegeven: "Pukkie" Kraak, want na de 20-weken echo kreeg Karin foto's mee. En die mogen niet ontbreken bij de foto's van de toekomstige bewoners van Keep Hope!
19 december: Ze gaan toch vandaag de dakpannen doen.

Vanmorgen om 9 uur belde Geert me even op om te melden dat ze toch vandaag, ook al vriest het, de dakpannen er op gaan leggen. Heel attent van Geert dat hij mij even belde, want anders zou ik het wellicht helemaal gemist hebben.
uit- / inklappen


17 december, Ojee, het vriest!

Het zat er al een paar dagen aan te komen natuurlijk, en de rest van Nederland droomt al van een Elfstedentocht, maar ik vind het niets leuk dat het vriest. Want nu kunnen ze niet verder metselen!

Zelf had ik andere dingen te doen vandaag, maar toen ik om 4 uur even langs reed om te kijken, zag ik dat de bouwlift gebracht is, en er zijn wat stenen klaargelegd aan de noordkant, maar de muurtjes zijn niets hoger geworden! Tja, als het vriest kun je niet metselen..... het is niet anders. We hopen maar dat het snel over is. Sorry mensen, als ik jullie ijspret bederf, maar mijn wens is dat het snel weer boven de 0 graden uitkomt overdag.15 december: Begin gemaakt met verven

Jan heeft speciale verf gekocht, die met lage temperaturen gebruikt kan worden, zolang het maar niet vriest op het moment van verven gaat het goed. Want hij wil toch proberen om alles geverfd te hebben zolang de steigers er nog staan. En volgens de planning is dat maar tot eind januari. Dus iedere dag die kan probeert hij toch maar mee te pakken. En vandaag is het een dag dat het kan, want Jan is vrij, en het vriest (net) niet.
uit- / inklappen


vrijdag 14 december, even improviseren.

Soms gaat iets niet helemaal volgens de planning, en dan moet je even snel improviseren. Zo ook vandaag.
Gisteren was ik 's morgens op de bouw geweest waar ze aan het metselen waren en had wat foto's gemaakt. 's Avonds zat Jan die even te bekijken en kwamen we tot de ontdekking dat de leidingen voor de electra van de screens niet goed zitten.
uit- / inklappen


13 december, de eerste stenen gaan er tegenaan.

Na alle voorbereidingen gaan de eerste stenen tegen de muur aan. Het eerste rijtje komt op de fundamentbalken te liggen. Het gaat best hard. Terwijl ik wat rondloop en foto's neem zie ik de buitenmuren groeien. Als ik om 10 uur weer weg ga (ik heb weer een andere afspraak en kan jammer genoeg niet langer blijven) zit er al een rijtje of 10 op. Eerst dacht ik dat ze dan ook moesten stoppen. Maar dat is niet zo heb ik gisteren uitgelegd gekregen. Dat is alleen zo als het nattte stenen zijn. En dit zijn hele goede stenen, en netjes in plastic verpakt, dus kurkdroog. En dan kunnen ze gewoon doormetselen. Ik hoop maar dat hij gelijk heeft!

12 december, de metselaars zijn begonnen!

De metselaars zijn begonnen met het klaarleggen van spullen en het aanbrengen van isolatie. Ze prikken grote blokken steenwol (of zoiets dergelijks) vast aan de ijzeren staafjes die uit het beton steken. Morgen gaan ze metselen hoor ik van ze, spannend hoor!

De metselaars melden me dat er grijze betonnen waterslagen zijn geleverd, terwijl er op de tekening staat: zwart. Wat moet het nou wezen? Nou, zwart, want dit grijs vind ik maar lelijk! Als ik het bij de uitvoerder navraag bevestigt hij dat de fabriek de verkeerde geleverd heeft. Dat moet nog even omgeruild worden. Oi, moeten ze daar nu op wachten? Nee hoor, de waterslagen bevestigen ze pas later onder de kozijnen, ze laten er met metselen nu een opening voor. Okee, dat valt mee dan.

Ook de loodgieters zijn aan het werk vandaag. Ze zijn bezig met de dakgoten. Met een fohn en een vlammenwerper maken ze het hout droog, dan smeren ze het in met een soort primer. (Waar ik prompt met mijn warme dikke, maar wel goeie, bruine jas tegen aan ga staan. gelukkig krijg ik het er met aceton weer netjes af). Voor de regenpijpen boort hij vier gaten in de goot, waar hij al klaarliggende stukjes pijp in zet. En tenslotte plakt hij er een zwarte coating in, want zink mag niet van het Waterschap. We krijgen straks ook PVC regenpijpen. Lang niet zo mooi natuurlijk als zink, maar ja, als het niet mag, mag het niet. Als concessie worden de pijpen wel wit, dat is dan weer mooier dan grijs. En dan ben ik weer heel benieuwd hoe dat zal aflopen, want het stukje dat hier nu uit de dakgoot steekt is zwart!

De dakgoten zijn nog niet helemaal afgewerkt. Later komt er nog een afzetting tegenaan om het netjes af te werken.

9 december, op Richards verjaardag met de visite in kolonne door het huis om te kijken!

Natuurlijk wil iedereen die op visite komt vandaag "even" bij het huis kijken. Nou, dat kan. We lopen er met zijn allen door. De loodgieter is blijkbaar ook aan het werk geweest, want er staan nu pijpjes op het dak voor de afvoer van de centrale verwarming en de mechanische ventilatie.

Als we er doorlopen hoor ik de reacties van mensen:
Goh, groot hoor.
Jeetje, wat is er nog veel niet in orde.
Hmmm, is het niet wat donker in de woonkamer?
Zo, die zolderkamer lijkt wel een balzaal!

Enzovoorts.
Leuk om te horen. En ik ben best trots op "ons huis in wording" als we het laten zien.


4 december, alles eens rustig doorlopen, nog best veel dingen die niet goed zijn!

Nu alle drukte van vorige week klaar is, heb ik even tijd om het huis eens rustig door te lopen en te kijken of alles nu in orde is. Ik neem de tekening mee, en kijk alles na. Er zijn best nog veel puntjes die niet in orde zijn! Zoals wandcontactdozen die wel op de tekening staan, maar niet in de muur zitten, of zo diep dat we ze niet kunnen vinden. Eentje zit er zelfs achterstevoren in de muur! Een centraaldoos die weer volgestort is, en eentje die zelfs helemaal ontbreekt. Die in de wc namelijk, daar zit gewoon geen plaats voor een lichtpunt in het plafond, dus we moeten blijkbaar maar met een kaarsje naar de wc.
Er zijn beschadigingen aan het materiaal. Jammer hoor, want nodig is dat niet, als ze wat voorzichtiger zouden werken.Het vensterkozijn in de keuken heeft een lelijke plek bovenaan en er zit ook nog een kier bovenaan tussen de muur en het kozijn. Het deurkozijn van de voordeur staat krom. Boven op zolder zijn een aantal gipsplaten flink beschadigd. Natuurlijk die ene die ggevallen was, maar ook een aantal andere heeft behoorlijk wat plekken met beschadigingen. Op zolder zitten een aantal buizen voor leidingen tussen de muren geklemd zodat we daar echt geen leiding door gaan krijgen. Beneden in de gang mist een doorvoer voor de mechanische ventilatie. En het trapgat is ook niet helemaal uitgevoerd zoals het op tekening staat. En de muurtjes voor de trapkast onder die trap ontbreken ook.

Ik schrijf het allemaal op een lijst, en mail het aan Geert, onze uitvoerder. Dan weet hij waar ze nog mee aan de slag moeten. Als ik hem later spreek verzekert hij me dat het allemaal wel in orde komt. Dat gaan ze allemaal nog herstellen. Daar gaan we dan maar van uit. Het komt ook omdat wij nu een huis laten bouwen in particulier opdrachtgeverschap en dat dus allemaal zien, als je gewoon een nieuwbouwhuis koopt, zijn die beschadigingen er vast ook wel geweest, maar zie je het nooit, omdat het dan al opgelost is tegen de tijd dat je de sleutel krijgt.

Dus hebben we er maar vertrouwen in dat het in orde komt. Maar..... ik blijf er wel goed op letten! 


1 december, nu de site nog bijwerken.
Nou, het was me de week wel hoor. Pffff..... Maar alles is goed verlopen, er zijn geen brokken gemaakt, en geen grote fouten. Een paar kleine dingetjes, maar dat kan allemaal nog weer "recht gebreid" worden.

Het was wel een hele ervaring, om in een week tijd een huis neergezet te zien worden. Ongelooflijk! Eerst is er niets, en nu staat er een heel huis!

En nu moet ik nog zorgen dat ik van alle foto's die ik van de week gemaakt heb een aantal op de site plaats, zodat de mensen die met  belangstelling het bouwproces volgen er van mee kunnen genieten. Dus daar ga ik nu eens even mee bezig.

30 november 2007, het huis staat, het dak zit er op!

Vanmorgen vroeg gaan Jan (die een dagje vrij genomen heeft om te kijken hoe het dak er op gaat) en ik samen naar de bouw.

uit- / inklappen


29 november 2007: Ook de 1e verdieping krijgt netjes een plafond.

Van Harm had ik gisteren begrepen dat vandaag de vloerplaten van de 2e verdieping gelegd zouden worden. Dat is niet zo spannend om te zien, dat is vrijwel hetzelfde als de platen van de 1e verdieping. Dus ging ik om een uur of tien wel eens kijken, met koffie voor de jongens. Goed getimed, ze gingen net pauze houden.

uit- / inklappen


28 november 2007: van bovenaf gezien is de 1e verdieping net een poppenhuis.

 

Vandaag heb ik een wat latere start, ik ben pas om half negen op de bouw. Maar ik ben net op tijd om de eerste muur omhoog te zien gaan.

uit- / inklappen


27 november 2007: Aan het eind van de dag is de begane grond "af".

's Morgens vroeg gaat Jan voor zijn werk nog meekijken bij de bouw. Ik ga zelf een half uurtje later. Als ik kom staat er nog weer een vrachtauto kanaalplaten aan het uitladen. En om even voor achten gaat de eerste vloerplaat de lucht in en wordt over de muren heengedraaid.

uit- / inklappen


26 november 2007: de begane grond muren worden opgebouwd

Het is weer vroeg opstaan om naar de bouw te gaan, om half acht ben ik er, maar de jongens van Sloof, het bedrijf wat de vloeren en de muren neerzet, waren al veel eerder op dan ik. Als ik kom staat de kraan er al, en zijn ze bezig met de voorbereidingen om de muren neer te zetten.

uit- / inklappen


15 november: de fundering en de begane grondvloer worden gelegd.

Zoals ik hoopte hebben we prachtig weer vandaag, lekker droog, en zelfs een zonnetje. Maar dat schijnt nog niet als ik op de bouw arriveer, het is nog veel te vroeg voor de zon. Wat een tijden hanteren die bouwvakkers, 7 uur beginnen en om 3 uur weer naar huis. Zo kunnen ze de files wat vermijden, en dat is slim. Ik vind het niet zo fijn: want als ik wil kijken moet ik er dus vroeg uit, en ik ben dat echt niet gewend hoor! Maar: kijken wil ik, vandaag wordt het fundament gelegd, en dat is weer leuk om te zien.
uit- / inklappen


13 november: kapjes op de palen om ze even hoog te maken

De heipalen staan niet allemaal even hoog, daar zit nog wel een aantal centimeters verschil in, en voordat het fundament erop gelegd wordt, moeten ze wel allemaal even hoog zijn, want anders gaat ons huis scheef staan. En bovendien moet het huis volgens de bouwvoorschriften op een bepaalde hoogte gebouwd worden. Dus gaan ze op iedere paal een kapje storten, de een wat hoger dan de ander, waardoor alles keurig op de juiste hoogte komt.

uit- / inklappen


7 november, de palen gaan er in!

Vandaag was het een hele spannende dag, de heipalen gingen er in! En natuurlijk gaan we met zijn allen kijken, want daar moet je gewoon bij zijn, zo'n mijlpaal van het nieuwe huis.
uit- / inklappen


5 november 2007, grond afgraven voor de bouwput

Na een jaar van voorbereidingen gaat er vandaag werkelijk echt iets gebeuren! De grond voor de bouwput wordt uitgegraven vandaag. Om acht uur zouden ze beginnen, alweer zo vroeg, zucht..... Dus ga ik maar vroeg mijn bed uit. Als ik op de kavel kom zie ik net een grote oplegger aan komen rijden met een grote graafmachine er op.
uit- / inklappen


2 november 2007, de contouren van de kavel zijn uitgezet
Vanmorgen hadden Jan en ik een afspraak op de kavel met Geert, onze uitvoerder van Allure en met Klaas van de GEM, die uitleg zou komen geven bij de afmetingen van de kavel en welke hoogte we aan moesten houden. Maar al wie er kwam, geen Klaas (later hoorden we dat de afspraak verkeerd in zijn agenda stond). Maar het was niet zo heel erg. Geert en zijn medewerkers konden toch wel aan de gang, want de GEM had gisteren al netjes twee paaltjes met de voorste punten van de woning in de grond geslagen, en met geel geverfde ijzeren pinnetjes in de grond de contouren van de kavel aangegeven. Wel grappig: die aan de achterkant van de kavel, stonden in het water. Blijkbaar hebben we minder grond bij hoog water en meer bij laag water. Sowieso hebben we nu toch wel het idee dat we aan de achterkant van het huis maar een klein strookje tuin overhouden. Tja, dankzij de welstandscommissie die een inpandige garage mooier vond dan een losstaande. Daardoor is het huis langer geworden. Als we aan het eind van de rit nog geld overhebben, willen we daar misschien nog wel een vlonder bouwen, dan winnen we weer wat tuin terug.

1 november 2007, de stroom en het water voor de bouw zijn aangesloten
Vandaag is de stroom en het water aangesloten. Er was afgesproken dat ze me zouden bellen vlak voor ze zouden komen, want er was eerst nog niet bekend hoe laat dat zou zijn. En dat was vroeg: om kwart over zeven belden ze, met een kwartiertje zouden ze er zijn! Gelukkig was ik vroeg opgestaan was, maar tijd om mijn hele ontbijt op te eten had ik niet, ik moest gauw naar de kavel.
uit- / inklappen


27 oktober 2007: weer timmeren, want de stroomkast was toch nog niet goed
Maandag werd er gebeld door de meneer van de Eneco die de stroomkast aan gaat sluiten. Hij was even wezen kijken op het kavel, maar de kast was toch nog niet goed. Te klein. Hij had nu geen plaats voor de meter. Dus moet de kast toch weer aangepast worden. Ik begrijp zijn verhaal niet helemaal, dus spreken we af om donderdag samen even te gaan kijken. Ik ga er even heen en krijg keurig aangeduid wat er niet goed is en wat veranderd moet worden. De kist is wel goed, en ook de aardpen is keurig in orde. Ik beloof hem dat we het zullen veranderen. "Wanneer hebben wij dat klaar?" vraagt hij. Tja, dat wordt toch pas zaterdag dat Jan er tijd voor heeft, want hij zit nu even in Zweden op dienstreis. Okee, zegt hij, dan komen we hem volgende week aansluiten, de mantelbuis is door de stratemakers die daar bezig waren direct al onder de straat door gelegd, dus het is zo gebeurd. Dinsdag om half acht zullen ze komen en of ik er dan kan zijn met de sleuteltjes. Brrr... vroeg hoor.

Dus gaat Jan zaterdag weer aan het timmeren, de kast moet 60 cm hoger worden, en omdat hij dan zoveel hoger wordt, moet hij ook beter geschoord worden. Hij is er de hele dag weer mee bezig!


18 oktober 2007, we plaatsen de bouwstroomkast en de kist voor de waterput
Volgende week komt Eneco de aansluitingen maken voor de stroom en het water wat we tijdens de bouw nodig hebben. Dus werd het nu toch wel tijd om de kast te plaatsen. Daar zijn we van de week maar eens mee aan de slag gegaan.
uit- / inklappen


17 oktober 2007: al de wilgjes zijn weg .... wat jammer nou!
Als ik even bij de kavel ga kijken, zie ik ineens dat de slootkant helemaal recht is gemaakt, en nu zijn alle leuke plantjes en de wilgjes weg. Jammer hoor! Maar ik krijg straks nieuwe van mijn zus Chundra, die heeft een hele grote tuin, waar van alles te stekken en te verzamelen is, en die heeft al in het voorjaar uitlopers van wilgen en es voor me uitgestoken en in potten geplant, die mogen een tijdje bij haar in de tuin groeien en dan hebben we straks al gelijk iets groens, wat niet al te sprieterig meer is.


het was zo'n mooi begroeid
kantje,

wel wat rommelig


nu is het wel mooi recht,
maar helemaal kaal


8 oktober 2007, weer volop bezig met regelen
De verhuizing is weer achter de rug, tijd om de papieren er weer bij te pakken en alles even te checken. Want het begint nu echt op te schieten en de laatste dingen moeten nog geregeld worden. Als we gaan kijken op de kavel zien we dat er ineens weer een container op onze grond staat, terwijl het net zo netjes glad was. Als ik het navraag bij de mensen die er bij aan het werk zijn blijkt de container van Nijhuis te zijn. Die zijn namelijk bezig met een verkeerd geplaats schuurtje bij de buren weer goed te zetten. Terwijl ik sta te kijken wordt het gewoon met een kraan in zijn geheel opgetild, en opzij gezet. Daarna gaan ze de fundamenten opnieuw leggen, en dan wordt het schuurtje straks weer teruggezet. Een apart gezicht hoor, zo'n heel schuurtje aan een kraan bungelend.

Maar goed, dan ga ik maar weer bellen met de GEM. "Nou, dat gaan we dan weer regelen," is de opgewekte reactie van Klaas. Ik vraag direct even waar de Nutsleidingen in de straat liggen, want we moeten de bouwstroomkast ergens tussen onze toekomstige meterkast en de Nutsleidingen in plaatsen. Bij de Eneco check ik ook nog maar even of de afspraken allemaal helder zijn. Dat blijkt allemaal goed te lopen en de kwaliteitscontroleur van de Eneco belooft om wel even langs te komen om op de tekening te kijken wat de beste plek is voor de kast en de put.

De werkvoorbereider van Allure belt me om nog even een paar dingen te checken voor hij gaat bestellen, welke kleur van de deur moest het nu worden, want op de bouwtekening staat een andere kleur dan in de calculatie. We spreken zo nog een paar dingen door. Het enige wat we nog niet hebben besloten is de kleur van de Werzalith betimmering aan de buitenkant, daar zouden we nog een aantal kleurenstalen van ontvangen. Hij zal ze opsturen belooft hij. Maar na een week heb ik nog niets ontvangen, dus stuur ik maar weer een mailtje: denk je daar nog even aan?

En zo ben ik er weer volop mee bezig. Het begint nu echt dichtbij te komen. Ik krijg de planning door:

week 44 uitzetten kavel,
week 45 heien,
week 46 de Begane Grond leggen,
week 47 start casco opbouwen.

Het gaat nu bijna beginnen. Spannend!

22 september 2007: nog even verhuizen, met een dikke "bedankt" voor alle hulp die we kregen
Soms nemen wij wel impulsieve beslissingen; zo ook deze. We hadden er al een paar weken over lopen denken, maar ineens besloten we om het te doen. Het leek ons gewoon veel handiger om dicht bij de bouw te zitten straks. En we hadden in Hendrik Ido Ambacht toch een huurhuis, en huur kun je simpel en vlug weer opzeggen, en (in de vrije sector tenminste) ook wel redelijk snel wat anders vinden.
uit- / inklappen


Zaterdag 25 juli 2007: de bouwvergunning is verleend
Woensdag ontvingen we een brief van de gemeente: en dit keer een goed bericht. De aanvraag voor de bouwvergunning is goedgekeurd. Nog wel een aantal voorwaarden, voornamelijk voor Allure, over constructietekeningen en dergelijke. En natuurlijk moet het nog 6 weken ter inzage liggen voor het geval er toch nog iemand is die vindt dat het huis er zo niet moet komen, maar daar gaan we niet van uit. Wie zou er nou last van kunnen hebben? Het wordt een vrijstaand pand, en het staat straks niemand in de weg.

Dus na de bouwvak als Allure weer terug is, kunnen we er weer mee verder. Wij hebben in ieder geval inmiddels al een lijst met allemaal aanwijzingen voor Allure voor waar de stopcontacten moeten etc. op de post gedaan. Nu hebben we ook even rust.

Verdiend.

20 juli 2007, waarom moeten dingen in 3 x als het in 1x goed kan zijn?

Afgelopen woensdag belde ik even met Wouter van de gemeente om te checken of hij nu echt alles binnen heeft en in orde om de bouwvergunningsaanvraag te gaan behandelen? Hij had net een brief geschreven zei hij: er mankeerden toch nog een paar kleinigheden aan. Oi. Dat klinkt niet goed. Hij legt me uit wat, het zijn inderdaad maar kleinigheidjes. Waarschijnlijk heeft Sigurd in zijn haast om het maar snel bij de gemeente te hebben toch een ietsiepietsie slordig gewerkt.

Maar goed, we zijn er nog op tijd achter. Het kan nog op tijd hersteld worden.

uit- / inklappen


16 juli 2007, de GEM heeft beloofd dat ze de wilgjes netjes laten staan

Vandaag weer even een over-het-huis-bel-dagje.

Nu de planning bekend is moet ik de bouwstroom aanvragen. Allure zorgt voor het bouwwater, maar we hadden afgesproken dat wij zelf voor de stroom zouden zorgen. Dat kwam beter uit omdat we het afbouwen zelf gaan doen, en anders hebben we tijdens het afbouwen geen stroom. Dat geldt eigenlijk ook wel voor het water, maar dat was door Allure al aangevraagd voor we daar erg in hadden.

uit- / inklappen


13 juli 2007: overzicht van de planning, nog dit jaar moet het huis (wind en waterdicht) er staan
Van Allure kreeg ik vandaag een overzichtje van de aangepaste planning. Sommige mensen zullen zeggen: dat is niet slim om zoiets op vrijdag de 13e op internet te zetten ......

Maar goed, daar geloven we niet in, en een planning is een planning, daar kan altijd van alles aan veranderen (dat zag je maar met die hele welstandstoestand, als dat er niet tussen was gekomen, waren we nu al aan het bouwen), dus hier komt ie:
  • week 44-45 - start bouwwerkzaamheden
  • week 47 - leggen begane grond vloer
  • week 48 - casco opzetten
  • week 49 - kap plaatsen
  • week 50 - pannen er op, en start metselwerk
Dan het metselwerk afronden, en als de planning gaat zoals gepland, wordt het eind januari opgeleverd.

Dan nog een paar maanden afbouwen, en dan vieren we volgend jaar Kaetje haar verjaardag in het nieuwe huis.
Joepie!
11 juli 2007: weer foto's gemaakt op de kavel
We waren toch in de buurt, dus reden we even langs. De kavel is eindelijk leeg. Kijk maar bij de fotogalerij.

1 mei 2007, bij een technische tekening moeten ze eigenlijk een vergrootglas leveren
Want zo'n ding is haast niet leesbaar, allemaal kriebeltjes. Een bolletje met een lijntje voor een lichtschakelaar, met twee lijntjes voor een hotelschakelaar (zo een die op twee punten aan en uit kan, zoals in een gang), een lijntje met een half maantje voor een wandcontactdoos, een lijntje met een kruisstreepje voor een waterkraan, met een W en een K erbij als het voor warm en koud water is. Enzovoorts. Wij hebben de technische tekeningen van Allure ontvangen en zijn ze nu aan het controleren of alles er op staat zoals wij dat willen. Nou, na een kwartier kijken staan al die tekentjes vrolijk te dansen!

9 juli 2007: oei, een brief van de gemeente, de aanvraag bouwvergunning is nog niet helemaal goed...
afgelopen zaterdag ontvingen we een brief van de gemeente. De aanvraag bouwvergunning was getoetst en er mankeerden nog een paar dingen aan. O nee, toch, wat nu weer?
uit- / inklappen


30 juni 2007, we zijn weer op weg

We hebben inmiddels met Jan Nieuwenhuis van Allure naar de calculatie gekeken. Het is even wat gepuzzel, want er vallen dingen af, er komen dingen bij, de verhouding steen/werzalit verandert iets, er is extra tekenwerk. Maar we komen er samen gelukkig weer uit.

uit- / inklappen


20 juni 2007, een brief van de gemeente, de nieuwe 12-weken termijn kan wel wat korter.
Wouter van de gemeente heeft het nog eens bekeken, de tekeningen die we opgestuud hebben voor de welstandscommissie waren eigenlijk al zo compleet, dat hij daaraan wel kon zien dat het nu binnen het bestemmingsplan past. Dus kunnen ze vanaf de datum dat hij die tekeningen binnen had, en dat was 5 juni, weer beginnen te tellen met de 12 weken. Kijk, dat scheelt weer een paar weken, want anders waren ze pas weer gaan tellen als de hele gewijzigde bouwaanvraag binnen was.

Maar vertelt hij me, als ik hem even bel om door te praten hoe het dan nu verder gaat, dan wil hij wel binnen 2 weken de gehele bouwaanvraag binnen hebben. Want anders lopen we het risico dat ze over de 12 weken heen dreigen te gaan, en dan verlengen ze in dit geval direct met 6 weken, waardoor er nog meer uitstel is. Hij wil het nu nog voor zijn vakantie rond hebben, dan hoeft het niet verlengd te worden.

Ik bel direct Sigurd op, gaan we dat redden? Volgende week heeft hij er weer tijd voor, dus dat kan net. Okee, dat is fijn.

12 juni 2007: yes! het is er door!

We hadden het plan op tijd bij de welstand, en vandaag zou het behandeld worden. Arjan van de GEM zou komen, en Eelco van Allure. En natuurlijk ging ik zelf ook. Ik was ruim op tijd, en Arjan ook, maar van Eelco geen spoor, en toen ons huis aan de beurt was nog niet. Vragend keek de voorzitter van de welstand naar de publieksstoelen. "Nee, de architect was er niet, maar ik kan het zelf ook wel toelichten," was mijn reactie.

uit- / inklappen


8 juni 2007, het aangepaste plan ligt bij de welstand

4 weken nadat de tekeningen door de welstand waren afgekeurd ligt er weer een aangepast plan. De garage inpandig en aan de achterkant 2 meter uitbouwen op de begane grond met daarboven een balkon voor Karin en Floris op de 1e verdieping. Op de tekeningen pagina kun je het zien.31 mei 2007: de GEM gaat voor de inpandige garage.

Met zijn drietjes (Jan, Karin en ik) gaan we naar de GEM. De projectleider heeft inmiddels het verslag van de welstand met de opmerkingen over ons ontwerp. Samen met haar kijken we hoe we het zo aan kunnen passen, dat het zowel aan de eisen van de GEM, als aan de eisen van het Bestemmingsplan als aan de opmerkingen van de welstand voldoet.

uit- / inklappen


24 mei 2007: het moet toch echt aangepast worden.
Eerst hadden we nog een heel klein beetje hoop dat het toch niet aangepast hoefde te worden. Maar ettelijke telefoontjes verder is die illusie verdwenen. Ik sprak erover met de projectleider van de GEM. Zij vertelde dat de GEM wel geprobeerd heeft met de welstandscommissie te praten, en ze uit te leggen dat er in het verleden afspraken gemaakt zijn over de Vrije Kavels in Vleuterweide. En dat dit door hen al goedgekeurd was, en dus helemaal niet beoordeeld had moeten worden. Maar nee, er was niets aan te doen.
uit- / inklappen


17 mei 2007, als we eerlijk zijn moeten we toegeven dat de commissie wel een beetje gelijk heeft
Nadat we er een paar nachtjes over geslapen hebben en het met anderen hebben doorgepraat komen we tot de conclusie dat de welstand eigenlijk gewoon gelijk heeft. Het is nu een beetje rommelig ontworpen. Het kan inderdaad wel mooier:
uit- / inklappen


15 mei 2007. De welstandscommissie heeft onze aanvraag afgewezen!

Tja, dat is even slikken. Samen met Eelco van Allure ben ik vanmorgen naar de vergadering van de welstandscommissie geweest. Ze hadden diverse bezwaren. Even voor de duidelijkheid, het commentaar tussen haakjes hebben we daar niet geroepen hoor, want dan hadden we natuurlijk gelijk in kunnen pakken.

uit- / inklappen


14 mei 2007. Een drukke dag: bij het sonderen kijken, naar de notaris en naar de gemeente.
Een bijzondere, en heel spannende dag vandaag. Eerst het sonderen, wat allemaal nog niet zonder problemen ging. Dan naar de notaris voor de grondoverdracht, ook niet helemaal zonder haken en ogen, en tenslotte nog naar de gemeente om over de aanvraag voor de bouwvergunning te praten met de gemeente ambtenaar. Als ik in het autospiegeltje mijn haren even glad strijk voor we bij die laatste afspraak naar binnen gaan zie ik allemaal grijze haren. (Okee, de meeste zaten er al.......).
uit- / inklappen


10 mei 2007, het ligt niet aan de hoogte van het balkon, het wordt gezien als een meergezinswoning!
Na er gisteravond met Jan over te hebben zitten puzzelen, bel ik nog eens met Wouter van de gemeente, onze contactpersoon voor wat betreft de aanvraag voor de bouwvergunning. Voor ik wat kan gaan vragen roept hij: mevrouw Westerbeek, ik ben er gisteren nog even verder ingedoken. Het ligt niet aan de hoogte van het balkon, nee het komt omdat het huis gezien wordt als een meergezinswoning. En dan mag er maar 15 m2 aan bijgebouwen bij gebouwd worden. En geen 60 m2. En daar zit u ver overheen! Ik vertel hem dat het helemaal geen meergezinswoning is. Aha, zegt hij, als dat zo zou zijn, dan verandert dat alles weer. Hij nodigt ons uit om langs te komen en er rustig verder over te praten. We maken een afspraak voor maandag.

Als ik het later aan Floris en Karin mail, krijg ik een mailtje terug van Floris:
uit- / inklappen


9 mei 2007. Een extra zin in de akte.
Ik heb weer contact met Ellie van de notaris. Het lopen van het risico vanwege de keten is op te lossen door een extra zin in de akte op te nemen waarin staat dat wij niet aansprakelijk zijn voor ..... etc. En de GEM is het daar wel mee eens.

Nou, dat doen we dan. Ook al weer opgelost.

8 mei 2007. Er staan nog steeds keten op ons kaveltje!
Roel was vanmorgen in de buurt, en is even wezen kijken. Hij belt me op: Een leuke kavel, maar wat doen die keten daar?  Jeetje, staan die er nog steeds? Die hadden allang weg moeten zijn. En dat is niet goed, want over een kleine week gaan we naar de notaris en volgens de concept akte die we opgestuurd hebben gekregen, moet de kavel geheel ontruimd worden opgeleverd.
uit- / inklappen


8 mei 2007. Geen goed nieuws van de afdeling bouwbeheer van de gemeente Utrecht.
Bij de post zat een enveloppe van de gemeente Utrecht, afdeling bouwbeheer. Rits, rats, gauw open: spannend! Maar het is geen goed nieuws, onze bouwaanvraag valt niet binnen het bestemmingsplan!

4 mei 2007, de bank belde, de papieren zijn in orde
Ze gaan ze nu naar de notaris sturen, dus dat komt allemaal net op tijd in orde. Heerlijk, wat een goed gevoel geeft dat als dingen lukken.

27 april 2007, even stressen? nee, gewoon kalm blijven en dingen regelen

Soms moet je even heel snel dingen regelen, omdat het anders net fout dreigt te gaan. Maar stressen doe ik niet meer hoor. Even de zaken op een rijtje houden en creatief oplossingen bedenken en dan komt alles toch nog weer goed

uit- / inklappen


25 april 2007, de aanneemovereenkomst met Allure getekend
Dus weer een belangrijke stap gezet vandaag. Het heeft best nog wat heen en weer gebel en gemail gekost, want in eerste instantie waren we het niet helemaal met de berekende prijs eens. Maar in goed overleg met Allure zijn we daar wel uitgekomen.

En dan starten direct de voorbereidingen voor de volgende stap, want nu de aanneemovereenkomst is getekend kunnen we weer verder. De papieren opsturen naar de bank voor de hypotheek, en een afspraak maken met de notaris voor de grondoverdracht.

16 april 2007, de bouwvergunning ingediend

Vandaag was het dan eindelijk zover, met een grote dikke enveloppe ging ik naar het Rachmanihofplantsoen in Utrecht. En mocht daar mijn stapel papier inleveren bij een medewerker van de afdeling bouwzaken die direct alles even controleerde: 6 x het bouwaanvraag formulier, 6 x de formulieren voor de toetsing bouwbesluit, 6 x een verblijfsruimteberekening, 6x de bouwtekening, 6 x de fundatietekening. Keurig door Allure verzorgd. Dus dat was wel in orde. Maar toch miste ik nog wat. Of ik ook een schoongrondverklaring had? Ja, die heb ik wel, thuis .... Niemand had me verteld dat die er bij moest. Maar ik mag hem nasturen. Vanmiddag direct maar even doen, want ik heb hem gewoon bij de papieren van de G.E.M. liggen.

Ik vroeg hem hoe lang het ongeveer gaat duren. Maximaal 12 weken, misschien minder. Alleen als het een nieuwbouwproject is in een wijk waar nog geen definitief bestemmingsplan van is, dan hebben ze die 12 weken ook wel nodig, vertelde hij. Nee, zeg ik vrolijk, het bestemmingsplan is er al helemaal, dat heb ik hier al eens bekeken. Nou, dan gaat het misschien wel wat sneller deelt hij me positief mee. Ik vertel hem dat het al door de G.E.M. getoetst is. Helpt dat ook nog wat? Dat zou best wel eens kunnen, heb ik daar een brief van? Nee, die heeft Allure gehad. Maar ook dat mag ik wel nasturen. Dus 's middags bel ik direct even naar Sigurd, want die heeft de brief in het dossier zitten meen ik. Ja hoor, en hij stuurt hem direct even digitaal naar me toe. Kan ik alles meteen opsturen. Ook weer geregeld. En nu maar afwachten tot we weer bericht krijgen. Best spannend hoor!13 april 2007, al dat geregel, het lijkt wel een baan!

Heerlijk gewoon, ik hou daar wel van. Maar: ik heb wel weer een kookwekker bij mijn computer neergezet, want anders ben ik veel te lang aan het "werk". Er moet namelijk zoveel "even" gebeuren, dat ik op sommige dagen zo een halve dag bezig ben. Bellen met Sigurd over de bouwaanvraag formulieren waar iets niet goed is met de kozijnen en de daaruitvolgende daglichttoetredingsberekening. Dat moet weer veranderd worden. Bellen met de G.E.M. om te vragen of Allure al kan sonderen. Bellen met de notaris en de bank want als de bouwaanvraag straks weg is moeten we binnen 4 weken de grondoverdracht geregeld hebben. Bellen met Buva, een bedrijf waar Allure de roosters voor in de ramen vandaan haalt. Dat gaat dan bijvoorbeeld zo:

uit- / inklappen


23 maart 2007, het was zo'n leuk kacheltje

Omdat we vloerverwarming krijgen op de begane grond, leek het ons prettig om er een klein gaskacheltje bij te nemen. Want met vloerverwarming heb je een gelijkmatige temperatuur, het is niet zo dat je "even snel" een graadje meer of minder kan doen.
uit- / inklappen


21 maart 2007. Nog een keer naar Allure, dit keer om de materialen uit te zoeken.

De mannen hebben weer een dagje vrij genomen, want nu het ontwerp is goedgekeurd, moeten er weer nieuwe beslissingen genomen worden om verder te kunnen. Dus gaan we weer op weg naar Enter, naar Allure.
We hadden van te voren huiswerk opgekregen: waar moeten de servicekokers, waar moeten schakelaars en waar de lichtpunten? We hadden het netjes ingetekend en konden dat zo overhandigen. Maar het moet ook allemaal even doorgepraat worden. Al met al zitten we weer een paar uur te praten.
uit- / inklappen


9 maart 2007, het definitieve ontwerp is goedgekeurd!

Vanmiddag kregen we een telefoontje van Sigurd, die had net bericht gekregen van de G.E.M. Het ontwerp is goedgekeurd. In 1 keer! Joepie!16 februari 2007, het voorlopig en definitief ontwerp wordt ingediend bij de G.E.M.

Een spannend moment, na alle veranderingen en aanpassingen die we steeds in overleg met Allure hebben gemaakt, zijn de tekeningen nu zo ver in orde dat ze ingediend kunnen worden bij de G.E.M. We hebben ze op 14 februari van Sigurd opgestuurd gekregen zodat we nog een laatste keer konden controleren. Want dat is echt wel nodig, Sigurd is heel enthousiast en creatief, maar hij wil nog wel eens een raam op de aanzichttekening anders tekenen dan op de plattegrond. Nu we dat eenmaal weten is dat helemaal niet erg, gewoon even extra controleren, en dan kunnen wij de foutjes er nog uitpikken, en dan gaat het helemaal prima. Volgens Roel is dat heel gewoon, als je zelf steeds met een tekening werkt, dan zie je op een gegeven moment kleine dingen niet meer. Hij heeft dat ook wel, en raadt ons daarom steeds aan om tekeningen altijd heel goed te (laten) controleren.

Maar goed, vandaag heeft Sigurd de tekeningen na ons ok, met een begeleidende brief opgestuurd aan de G.E.M. Die moeten nu in eerste instantie gaan beoordelen wat zij er van vinden. We hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt, we hebben ons helemaal aan de regels gehouden die ons opgelegd zijn. En Sigurd heeft ook alles goed ingetekend.

Tja, nu maar even afwachten. Spannend!

10 februari, proefbubbelen in een hottub

De badkamer is best lastig om in te richten. Ik wil er namelijk graag een bad in waar je niet lastig in moet stappen over de rand heen, maar zo "in" kunt lopen. Zeker 's morgens met mijn stijve botjes lijkt me dat heel fijn. Dus hebben we gesurft op internet, en daar kwamen we van alles tegen.
uit- / inklappen


9 januari 2007, toch heel wat veranderingen aan de tekening

We hebben in de vakantie aan iedereen die het maar wilde de tekening laten zien. En het grappige is dan ook, dat iedereen er wel wat over te zeggen heeft. De een vindt dit mooi, de ander dat. En de een vindt dit juist handig, en een ander vraagt zich af waarom we dat nou net zo bedacht hebben.
uit- / inklappen


23 december 2006, de eerste tekeningen van Allure

Vandaag bij de post ontvangen we de eerste grote tekening van Allure. Nog net voor de kerstdagen, zodat we hem in de vakantie mooi aan iedereen kunnen laten zien. Alles staat er op, maar we zien direct al wel een paar dingen die we toch anders willen, een deur die andersom moet draaien, een muurtje op zolder wat niet helemaal naar ons zin is. Maar we hebben nu rustig een paar weken de tijd om daar allemaal naar te gaan kijken. Maar leuk is het wel, zo'n grote tekening op A3 formaat!

18 december 2006 - Naar Allure in Enter
Een dagje naar Allure in Enter, daar gaan we praten met de bouwer die ook voor mijn broer Roel een huis bouwt. (Kijk maar op www.noordendijk.nl als je daar ook alles over wil lezen.) We hebben eigenlijk al besloten dat deze firma het voor ons ook wordt. We hebben al wat telefonisch contact gehad en een offerte, en gaan vandaag eens kennismaken. Lees verder ......
uit- / inklappen


6 december 2006, koopovereenkomst getekend.
We hebben de koopovereenkomst getekend. Nu is het officieel, we hebben een stuk grond!
Wel flauw hoor, we kregen alleen maar een kopje thee bij de G.E.M., we hadden toch eigenlijk wel champagne verwacht, want het is toch een heel bijzondere gebeurtenis, je koopt niet iedere dag een stuk grond!

Dus we hebben de champagne maar thuis gedronken. Het is toch het vieren waard vinden wij.
Maar nu de rest nog, een huis er op bouwen.......

 

23 november 2006, we besluiten "ja" te zeggen

Vandaag kreeg ik een mailtje van Mark van de G.E.M. Ze hebben de door ons toegezonden situatietekening beoordeeld, en het mag zoals wij het willen. Met garage aan de zijkant, de oprit aan de Boterbloemlaan en een fietsenschuurtje aan de voorkant. Wel onder een voorbehoud dat zij niet kunnen beoordelen of de gemeente het later ook allemaal goed vindt, maar dat zien we dan wel weer.

We praten er over met zijn vieren, en besluiten dat we "ja" gaan zeggen tegen de kavel!

2 november 2006, waar laten we straks de fietsen?
Ik bel Mark van de GEM maar weer eens op, bij het tekenen liepen we tegen het probleem aan, waar we onze fietsen gaan stallen. Aan de zijkant van het huis is eigenlijk geen geschikte plek. Mogen we toch niet aan de voorkant een klein fietsenschuurtje bouwen? Dat moet hij even navragen. En hoe dicht mogen we tegen de zijkant van het perceel aanbouwen? Als ik het goed gelezen heb in het basisdocument zou het zelfs tegen de erfgrens aan mogen. Dat klopt, wordt mij bevestigd, mits we maar voldoen aan de eisen, zoals voor brandveiligheid en lichtinval. En volgens het basisdocument moeten de hagen aan de zijkant 80 cm hoog zijn. Ik vind dat maar laag hoor, het is wel onze "achtertuin", en dan kijkt iedereen zo de tuin in! Ook dat gaat hij navragen. Dus afwachten maar weer.24 oktober 2006, de garage-inrit mag aan de zijkant, yes!
Het verlossende woord, de garage-inrit mag aan de zijkant van het perceel. Mits we wel een afstandbediening voor de garagedeuren nemen, zodat we niet al te lang op de weg moeten blijven staan tot de deuren open zijn. Nou, dat vind ik niet erg, dat is wel zo gemakkelijk.

17 oktober 2006, de eisen van G.E.M. in Vleuten
Boordevol vragen gaan we naar de G.E.M. in Vleuten. Hier gaan we horen wat precies de regels zijn om een huis te bouwen op dit kavel.
uit- / inklappen


11 oktober 2006 - Ingeloot voor een kavel.
We zijn ingeloot voor een kavel!
Nu wordt het toch wel ècht! Vandaag belde mij een dame van de GEM Utrecht: We zijn ingeloot voor een vrije kavel in Leidsche Rijn. Echt goed! Ik belde gelijk Kaetje op: "Woot" gilde die door de telefoon. Waaruit maar blijkt hoe blij ze is. Nou, ik ook. Want je kunt wel allerlei plannen hebben, maar zolang je geen stuk grond hebt wordt het helemaal niks.

 

uit- / inklappen